7 tips om beter te leren presenteren

Bij Online Dialogue presenteren we veel. We hebben onze eigen academy, zitten bij vele bedrijven aan tafel en staan wekelijks op (internationale) podia. Ons credo is ‘always be optimizing’ en dat betekent dat we ook zelf graag in ontwikkeling blijven. Onze boodschap is sterk maar de manier van uitdragen kan altijd beter. Tijd dus om met onze presentatieskills aan de slag te gaan.

Ontspannen presenteren

Een tijdje terug zijn we op zoek gegaan naar een externe partner om ons te helpen bij het optimaliseren van onze presentaties zodat onze boodschap meer kracht krijgt en beter blijft hangen. Na het vergelijken van een aantal opleidingsinstellingen zijn we uiteindelijk uitgekomen bij Lindenhaeghe. En zo was het in februari 2018 tijd om samen met een aantal collega’s te starten met de cursus Ontspannen Presenteren. En dat bleek een goede keuze! Lindenhaeghe was professioneel in de samenwerking en ook onze trainster Marit Engelsma was zeer ervaren en zorgde voor een top sfeer tijdens de opleidingsdagen.

Wat hebben we geleerd?

Twee volle dagen leren presenteren was echt super leuk en is ontzettend leerzaam voor alle collega’s. Maar wat zijn de belangrijkste dingen die ons zijn bijgebleven?

  1. Voorbereiding is extreem belangrijk. En we hebben gemerkt dat Lindenhaeghe daar goed in is: de training was (op basis van een intakeformulier) helemaal op ons afgestemd, alle deelnemers hadden eigen leerdoelen geformuleerd en deze zijn een voor een behandeld tijdens de cursus. Voor onze eigen presentaties hebben we een checklijst meegekregen ter ondersteuning van de voorbereiding zodat je goed beslagen ten ijs komt. De afgelopen weken is deze lijst al een aantal keren goed van pas gekomen en heeft hij zijn waarde bewezen in de kwaliteit van de presentaties maar vooral ook in de ervaring van de spreker en de beoordeling van het publiek.
  2. Cursus voor teambuilding. Een vaardigheidstraining vraagt een bepaalde kwetsbaarheid van je en zo leer je je collega’s op een andere manier kennen. Een lesdag als deze trekt je uit de waan van de dag en je merkt dat iedereen zo’n nieuwe setting fantastisch vindt. Ook de individuele aandacht van Marit en  de groep zorgde ervoor dat je persoonlijk enorm veel waardevolle feedback kreeg.
  3. Hoe houd je de aandacht erbij? We geven in onze eigen psychologie opleiding les over hoe je (online) de aandacht van je bezoekers trekt en vasthoudt, maar vinden het zelf vaak nog moeilijk deze kennis toe te passen in onze presentaties. Marit nam ons tijdens de cursus mee in haar eigen best practices en liet ons voelen hoe makkelijk het is om aandacht te sturen en zo je boodschap alleen maar krachtiger te maken.
  4. Hoe ga je om met lastig publiek? Wij hebben geregeld iemand in het publiek die meer bezig is met een laptop of telefoon dan met ons. En ja, we hebben ook geregeld iemand in het publiek die het volledig oneens is met ons. Tijdens de cursus ontspannen presenteren hebben we concreet advies gekregen hoe we hiermee om kunnen gaan en hoe we deze ongemakkelijke situaties naar eigen hand kunnen zetten.
  5. Je leert jezelf beter kennen. Tijdens de training krijg je feedback op hoe jij overkomt op je doelgroep. Zo kwam ik er bijvoorbeeld achter dat ik ongemakkelijk ga wiebelen als ik niet weet wat ik moet zeggen, wat mijn verhaal alleen maar ontkracht. Het bewust worden van hoe jij overkomt op je luisteraars en wat jouw lichaamstaal verraadt is een eye-opener.
  6. Presenteren is een reflectie van jezelf. Tijdens het presenteren sta je onder een vergrootglas. Een persoonlijke training als deze geeft je inzicht in eigen overtuigingen en belemmeringen. Tijdens de cursus leer je om dicht bij jezelf te blijven, maar wel bewust te zijn van wat je uitstraalt en hoe je dit, waar nodig, kunt verbeteren.
  7. Oefening baart kunst. De eerste keer een improvisatie oefening doen is best eng. Je krijgt rode wangetjes en bezwete handjes, maar al gauw ebt de spanning weg en gaat het veel beter. Maar door de inhoud van je presentatie los te laten en alleen te focussen op je houding en uitstraling leer je pas echt waar je wel of niet aan kan gaan werken. Gewoon doen dus!

Dus: zeker een aanrader zo’n cursus. Dat blijkt wel uit de reacties mijn collega’s. Mocht je meer willen weten over de cursus kijk dan even op Springest.

Ton Wesseling - founder

Trainer / consultant / lead voor conversie optimalisatie (CRO), digitale experimenten en A/B-testen. Meer informatie over Ton: TonW.com. Ton is de oprichter van Online Dialogue en nog altijd gepassioneerd CRO promoter via evenementen zoals Conversion Hotel en de Experimentation Culture Awards en platformen zoals ABtestguide en de Optimizers Community.