7 veelgestelde vragen over CRO en verandermanagement

Hoort verandermanagement bij het takenpakket van een CRO-specialist? De laatste tijd zie ik op LinkedIn een steeds groter debat over dit onderwerp. Ik neem je graag mee in het beantwoorden van de zeven veelgestelde vragen over CRO en verandermanagement.

Wat is verandermanagement?

Om antwoord te kunnen geven op de vragen, wil ik eerst de definitie en betekenis van verandermanagement beschrijven. Verandermanagement is het toepassen van tactieken die mensen aan het denken en in beweging zetten, wat uiteindelijk kan leiden tot blijvende verandering. Deze tactieken hebben vaak betrekking op overtuigen, motiveren, educatie en overreding. Iedere stap in het proces van doorvoeren van deze veranderingen valt ook onder verandermanagement.

Goed, laten we kijken naar de meest gestelde vragen over verandermanagement.

1. Moet een CRO-Specialist verandermanagement toepassen?

Een veelgehoorde stelling in CRO-land is dat het toepassen van verandermanagement onderdeel is van het takenpakket van de CRO-specialist. Daar ben ik het deels mee eens, maar wel groot voorstander van. Een CRO-specialist kan verandermanagement technieken toepassen wanneer het de ambitie is van de organisatie en de directe manager daar toestemming voor geeft. Het toepassen van deze technieken zal het CRO-werk namelijk stukken gemakkelijker en succesvoller maken. Dus moet niet, maar heeft wel heel veel voordelen.

2. Leidt het toepassen van verandermanagement door de CRO-specialist tot een experimenteer cultuur?

In een experimenteer cultuur wordt de wetenschappelijke benadering van experimenteren door elke medewerker omarmd, van de top van de organisatie tot onderin. Alle medewerkers kunnen een hypothese definiëren en een experiment starten zonder toestemming van het management. Er wordt overal geëxperimenteerd, zowel op de website als op strategisch en innovatief vlak. Experimenteren is volledig gedemocratiseerd in een experimenteer cultuur; data gaat boven meningen. Dit omschrijf ik in het derde deel van mijn blogserie over ‘voorwaarden voor een experimenteer cultuur’.

Helaas leidt het toepassen van verandermanagement door de CRO-specialist niet direct tot een experimenteer cultuur. Hiervoor is een totale omslag in organisatiecultuur en -structuur nodig.

Tip: lees mijn 4-delige blogserie over ‘voorwaarden voor een Experimenteer cultuur’

  1. Mindset: Drie mindsets zijn essentieel om tot een experimenteer cultuur te komen; een experimenteer mindset, een groei mindset en een leer mindset.
  2. Organisatiestructuur: In de ideale situatie werken cross-functionele teams samen aan dezelfde doelen, waarbij informatie en middelen vrij worden gedeeld tussen de teams.
  3. Leiderschap: wanneer experimenteren volledig gedemocratiseerd is, kan iedereen een experiment opzetten en beslissingen nemen op basis van de resultaten zonder goedkeuring van hoger management.
  4. Centre of Excellence: Centre of Excellence versus andere organisatiemodellen.

3. Heeft het toepassen van change management (tactieken) dan zin?

Absoluut! Het toepassen van change management tactieken is altijd handig om de waarde van je werk te laten zien. Het helpt je om weerstanden te voorkomen. Ook kun je mensen inspireren om meer experiment gedreven te denken, waardoor je meer vrijheid en plezier krijgt om je werk te doen.

Wanneer je enthousiasme en buzz creëert rond CRO en experimenteren, trek je uiteindelijk de aandacht van één of meerdere hogere managers. En als je die hebt, kun je het belang van experimenteren (hoger) op de agenda zetten. Met uiteindelijk verandering tot gevolg; denk aan budgetten, teamleden of het opzetten van een CoE.

4. Kost het toepassen van verandermanagement tactieken tijd?

De basisprincipes van verandermanagement-tactieken kunnen in je dagelijkse werkzaamheden worden opgenomen. Het kost in principe niet extra tijd, maar dat is afhankelijk van je eigen aanpak.

Je kunt bijvoorbeeld:

  • Resultaten presenteren (zowel winnaars als verliezers)
  • Presentatie van meta-analyses
  • Ideeën van collega’s testen
  • Je communicatie afstemmen op de noden van je collega’s
  • Vraag je leidinggevende of er tegenstrijdige ideeën zijn in het hogere managementteam die getoetst kunnen worden

Het veelgeciteerde artikel ‘Om te vliegen heb je een vliegwiel nodig’ bevat veel tips voor praktische tactieken, zoals; testresultaten breed delen, waarde meten, interesse vergroten, en educatieve en ondersteunende inspanningen.

5. Is de CRO-specialist verantwoordelijk voor verandering en groei in experimenteer volwassenheid?

Nee. Een CRO-specialist dient de wijziging niet door te voeren, CRO-specialist is al een fulltime baan. Sommige CRO-specialisten dekken vijf fulltime banen (UX-onderzoeker, UX-ontwerper, ontwikkelaar, analist, copywriter, psycholoog).

Het doorvoeren van de verandering kan niet vanaf hetzelfde niveau als waar de verandering moet plaatsvinden. Uiteraard kan een CRO-specialist adviseur zijn van de (verander)manager.

Het bestuur zou, bijvoorbeeld, een Experimentation Centre of Excellence kunnen opzetten en experimenteren toevoegen aan de doelen van Product Owners. De CRO-specialist kan vervolgens plaatsneemt in het CoE om andere teams te helpen experimenteren (en dus verandermanagement tactieken toepassen).

6. Is ondersteuning op het hoogste niveau nodig voor de verandering?

Absoluut!

De geschiedenis leert dat het verzamelen van een grote menigte tot verandering leidt (denk aan Martin Luther King en zijn menigte). Let wel: veranderingen van onderaf kosten veel meer tijd (en frustratie). Verzamel als CRO-specialist een menigte en ga vervolgens naar het management om ideeën te pitchen en steun te krijgen. Het bestuur moet de wijziging initiëren. Met begrip en ondersteuning uit de organisatie wordt het een succes.

7. Kunnen bedrijven van alleen CRO naar een experimenteer cultuur gaan?

Ja, er zijn een paar voorbeelden, maar deze zijn nog steeds zeldzaam. Bedrijven kunnen echter wel groeien in ‘experimenteer volwassenheid’. In onderstaand maturity model zie je vijf niveaus waarin bedrijven kunnen groeien.

Het Maturity Model van Online Dialogue beschrijft de verschillende levensfasen van een organisatie en de bijbehorende veranderingen naar digitale volwassenheid.
Maturity Model © Online Dialogue

… Even tussendoor: we sturen elke drie weken een nieuwsbrief met daarin de laatste blogs, teamupdates en natuurlijk nieuws over het aanbod in onze academy. Klik hier om je in te schrijven.

Stap voor stap kunnen bedrijven één of twee niveaus groeien voor meerdere categorieën. Enkele organisaties bereiken dan na verloop van tijd een bepaald stadium dat we een experimenteer cultuur kunnen noemen. Maar dit is niet voor elke organisatie weggelegd. Voor start-ups en scale-ups is dit gemakkelijker dan voor de meeste bedrijven, omdat zij minder nalatenschap hebben.

Tot slot
Als CRO-specialist bestaat je taak niet alleen uit het uitvoeren van A/B-tests. Een groot deel van je werk zou kunnen worden besteed aan verandermanagement tactieken als je het als een leuke uitdaging ziet. Ga je voor meer interesse in je werk en het krijgen van aandacht van het hoger management, dan kun je het belang van experimenteren pitchen. Maar verwacht niet direct de hele bedrijfscultuur te veranderen. Stap voor stap, je doet het niet alleen.

Ruben de Boer - conversion manager

Als Conversie Manager en consultant bij Online Dialogue vindt Ruben het een genoegen om elke dag met geweldige mensen voor geweldige websites te werken. Hij helpt klanten bij het verbeteren van hun optimalisatiestrategie en -cultuur, het opzetten en verbeteren van het CRO-proces en het leiden van multidisciplinaire teams.