De beste plekken voor een CTA

In het werkveld van CRO zien we bij A/B-testen een duidelijk verband tussen de time on page en het conversieratio. Onder andere de positie van een call-to-action (CTA) levert een grote bijdrage als het gaat om de snelheid waarmee gebruikers een specifieke taak uitvoeren. Bij user experience (UX) gaat het met name over het inperken van de hoeveelheid clicks. Daarom is het gemak en de snelheid van het voltooien van een specifieke taak erg bepalend voor een goede gebruikerservaring en -tevredenheid. Naast positie is ook de afmeting, kleur en tekst een belangrijke eigenschap voor het slagen van een goede CTA. 

Hieronder geef ik een aantal tips over op welke belangrijke plekken je een CTA kan plaatsen ten behoeve van de conversie en het bieden van de beste gebruikservaring.

Bovenaan de pagina 

Wat je wilt bereiken is dat je gebruiker zonder te scrollen interactie heeft met de CTA die conversie oplevert of een volgende stap in je funnel is. Wat dus voorkomen moet worden, is dat de CTA onder de vouw staat en niet zichtbaar is voor de gebruiker. 

Houd als designer rekening met verschillende devices en schermgroottes. Een button die op de desktop goed zichtbaar is, kan op mobiel zomaar wegvallen. 

Er is veel onderzoek gedaan naar de beeldrichtingen van de gebruiker op een website. Uit een van die onderzoeken is het Gutenberg Diagram voortgekomen. Dit diagram is verdeeld in kwadranten.   

cta

Als je de diagram goed bekijkt, zie je dat links- en rechtsboven een belangrijke hotspot is. Vervolgens is te zien dat de gebruiker van rechtsboven met zijn ogen naar linksonder gaat om vervolgens rechtsonder uit te komen. De kijkrichting van een gebruiker heeft de vorm van een letter ‘Z’. 

Aangezien links- en rechtsboven de eerste plekken zijn waar de gebruiker kijkt, is het handig om daar een CTA te plaatsen. 

cta

Een van onze opdrachtgevers die dit goed toepast is Effectory. Op de bovenstaande afbeelding is duidelijk te zien dat alle primaire informatie linksboven staat, zoals het logo en de navigatie items. Rechts daarvan staat de belangrijkste CTA (request a demo). Vervolgens kan de gebruiker aan de hand van de onderste informatie naar het gewenste product.

In het midden van de pagina

Op bijvoorbeeld een product overzichtspagina of product detail pagina is het logisch dat men zich eerst wil oriënteren. Als de CTA uitsluitend aan de bovenkant van de pagina staat zal de CTA niet meer zichtbaar zijn op het moment dat de gebruiker onder de vouw scrollt. Daarom is het wenselijk om naast een CTA aan de bovenkant van de pagina, ook een CTA in het midden van de pagina te plaatsen. Hieronder zie je een voorbeeld van het toepassen van een CTA in het midden van de pagina.

cta

Onderaan de pagina

Hoewel uit onderzoek is gebleken dat slechts 67% van de gebruikers scrollt op websites, is het belangrijk om ook onderaan de pagina een duidelijke CTA te plaatsen. De CTA die op die positie geplaatst wordt, moet uiteraard aansluiten op de behoefte van de gebruiker. Als men onderaan de pagina is beland, dan is het mogelijk dat de gebruiker niet de gewenste content heeft gevonden. Een mogelijkheid die geboden kan worden is het plaatsen van een formulier. De gebruiker kan dan over de betreffende dienst of product informatie opvragen. Hieronder zie je hoe Effectory dit heeft aangepakt. Een mooie optimalisatie om te testen op dit formulier, is uitsluitend informatie opvragen die nodig is om de gebruiker te contacteren. Hierdoor wordt de aantal invulvelden beperkt en zal de kans groter zijn dat de gebruiker het formulier verstuurd. 

cta

In de footer

Hoewel het percentage gebruikers dat de footer bereikt relatief klein is, kan daar ook een CTA geplaatst worden in de footer. De footer is in de meeste gevallen overal hetzelfde en zal dus op iedere pagina aanwezig zijn. 

Bij de footer kan gekozen worden voor het plaatsen van een secondaire CTA. Bij een secundaire CTA kun je denken aan; nieuwsbrief aanmeldingen, social media integraties, app downloads, etc..

cta

Gebruik UX writing voor je CTA’s

In deze blog heb je kunnen lezen wat de ‘slimme’ plekken zijn om je CTA te positioneren. CTA’s zijn niet alleen belangrijk bovenaan de pagina, maar ook in het midden en in de footer. Uiteraard is er vanwege het scrollgedrag van de gebruiker wel een bepaalde prioritering/urgentie. Daarom is het belangrijk om een duidelijk CTA te plaatsen boven de vouw, zodat deze altijd in beeld is. Het is handig én erg leerzaam om verschillende CTA’s te testen in A/B-testen. Zo kom je erachter wat het beste werkt voor jouw website.

Wil je weten hoe je de UX kan verbeteren door middel van UX writing? En hoe je goede copy bedenkt voor in je CTA’s? Lees ook mijn blog over UX writing. Hierin leg ik uit hoe je aan de hand van kleine copy aanpassingen je conversie kan verhogen.

Marcel Stommel - user experience expert

Bij Online Dialogue helpen we opdrachtgevers betere en betrouwbaardere beslissingen te nemen. Om dit te bereiken maken we gebruik van data en psychologie in combinatie met bedrijfsadvies en verandermanagement. Als UX designer was Marcel dagelijks vol enthousiasme bezig met het vertalen van data en psychologie naar visuele designs om zo een optimale gebruikerservaring te creëren. Inmiddels is hij werkzaam bij Ahold.