Wat kan je leren van data?

Dataverzameling is sinds de komst van het internet een stuk makkelijker geworden. Iedere actie en klik van een gebruiker op een website wordt gemeten en kan dus geanalyseerd worden. Super interessant wanneer je opzoek bent naar optimalisatiemogelijkheden voor je website. Maar wanneer je die hele bak aan data tot je beschikking hebt, waar begin je dan je zoektocht en waar eindig je?

Grote hoeveelheden aan data leiden jammer genoeg niet automatisch tot interessante, betrouwbare en valide inzichten. Vaak is het juist moeilijker om bruikbare inzichten te verzamelen wanneer de hoeveelheid data toeneemt. Een duidelijk doel en goed gestructureerde aanpak is daarom cruciaal.

Waardevolle kennis voor conversie specialisten

Conversie optimalisatie is een interdisciplinair vakgebied. Expertise gebieden als proces, data, psychologie en UX design worden gecombineerd om structureel de online dialoog met de gebruiker te optimaliseren. Als conversie specialist moet je dus kennis hebben van al deze disciplines wil je een succesvol optimalisatie programma begeleiden.

In de cursus conversie specialist leer je in vier ochtenden de ins en outs over conversie optimalisatie. Waar je tijdens dag 1 ingaat op proces en methode duik je tijdens dag twee in de wereld van data. In een ochtend leer je waar je naar moet kijken in de data en vooral ook welke vragen je moet stellen om de kwaliteit van de data analyse te waarborgen.

Data kwaliteit voor een betrouwbare basis

We beginnen de dag met datakwaliteit. Niet het meest sexy onderwerp, maar wel heel belangrijk om een betrouwbare analyse uit te kunnen voeren. Onderwerpen die aan bod komen zijn de analytics check, controles met back end systemen en het instellen van extra metingen. Want een goede analyse staat of valt met de kwaliteit van je data.

Het begin en einde van je zoektocht

Vervolgens duiken we dieper in de analyse. Waar kijk je naar als je een hele berg aan data tot je beschikking hebt? Waar begin je? Maar nog belangrijker, wanneer stop je? Hoe voorkom je dat je je blind staart op een klein segment, terwijl je de grote berg negeert? Hoe combineer je verschillende databronnen met elkaar zodat ze samen een verhaal vertellen? En hoe zet je deze berg aan data om naar inzichten waar je echt iets mee kan?

Zonder statistiek geen CRO

We vervolgen de ochtend met een korte introductie in de statistiek. En ja, dat is lastig, en nee, je bent geen ervaren statisticus na deze introductie. Maar binnen het vakgebied CRO moet je minimaal kennis hebben van de basis van statistiek. Normale distributies, vals positieven en vals negatieven, termen die je allemaal zult horen tijdens de cursus. Ook duiken we dieper in de wereld van power analyses en prioriteren. Je leert hoe je de correcte sample size kan uitrekenen en hoe je erachter komt waar je optimalisaties de meeste impact zullen hebben.

Van uplift naar inzicht

We eindigen de ochtend met een praktische gids voor het analyseren van een experiment. Waar moet je op letten en wat zijn de valkuilen? Maar vooral, wat leer je van een experiment? En hoe kunnen we de inzichten meenemen in het gehele plaatje?

Na het volgen van de data-dag van de conversie specialist opleiding zal je bewuster nadenken over de valkuilen van data analyses en weet je precies hoe je die bak data om kan zetten naar de bruikbare inzichten die je nodig hebt om je de impact van je optimalisaties te vergroten.

Wil je weten hoe het conversiepercentage effectief kunt laten groeien? Wat jouw data je wilt vertellen? Hoe je klanten denken? En welke stappen je moet vervullen als je structureel wilt optimaliseren? Schrijf je dan in voor de conversie specialist cursus!

“De opleiding geeft veel inzicht in het hoe en waarom van CRO en helpt bij het structureren hiervan. Welk onderzoek is nodig om goede hypotheses te kunnen opstellen, zodat je niet lukraak maar wat gaat testen. Meer analyseren op gedrag, omdat dit breder is dan alleen wat grafiekjes. Als je je klant begrijpt kun je hier namelijk veel meer mee.”

Reinier Koolmees - data insight expert

Dagelijks is Reinier als analist bij Online Dialogue bezig met datagedreven conversie optimalisatie en het vertalen van data naar inzichten. Online Dialogue is al 10 jaar een toonaangevend CRO-bureau, waar mensen, kwaliteit en kennisoverdracht centraal staan. Wij helpen onze opdrachtgevers betere en betrouwbaardere beslissingen te nemen aan de hand van data en psychologie.