De toekomst van AI op MIE’24

  • Bericht auteur:
  • Leestijd:5 minuten gelezen

Onlangs bezocht ik (Alexandros) de 22ste editie van het MIE. Het programma stond – niet geheel verrassend – volop in het teken van AI. Dit vakgebied ontwikkelt zich razendsnel en er ontstaan steeds meer toepassingen die ons werk makkelijker maken. Toch viel mij op dat veel van de lezingen gingen over uitdagingen die ik al jaren tegenkom in mijn werk als data scientist. En terecht, want deze uitdagingen zijn nu juist relevanter dan ooit. In deze blog vertel ik hier meer over.

MIE verslag 2024 Alexandros
Esther Rookhuijzen op het podium voor een volle zaal (Bron: Lisanne Lentink)

De noodzaak van heldere communicatie

Hoe vertel je een verhaal met data? Hierover ging de lezing van Esther Rookhuijzen, oprichtster van Jaaf Design. Aan de hand van een prachtig vormgegeven presentatie (practice what you preach) vertelt ze over het belang van duidelijke visualisaties. Want juist nu we steeds meer data verzamelen is het essentieel om de spreekwoordelijke naald in de hooiberg te vinden en deze helder te communiceren met de doelgroep. Dat laatste verdient meer aandacht, vindt Esther. Dit is namelijk het deel van de data wat de eindgebruiker te zien krijgt. Het is cruciaal dat deze communicatie effectief is, zodat de boodschap duidelijk overkomt en de waarde van de data volledig wordt benut. Esther sluit haar talk af met een aantal praktische tips, waarvan ik er in ieder geval één zeker zal toepassen: beperkt het aantal visuele elementen dat de aandacht trekt.

… Even tussendoor: we sturen elke drie weken een nieuwsbrief met daarin de laatste blogs, teamupdates en natuurlijk nieuws over het aanbod in onze academy. Klik hier om je in te schrijven.

De toegevoegde waarde van kwalitatief onderzoek

De klantreis wordt steeds beter meetbaar en hiermee krijgen we een steeds completer beeld van de klantervaring. Toch maakt dit kwalitatief onderzoek niet overbodig. Dennis van der Veen van IKEA illustreert dit met een sprekend voorbeeld. Om het leverproces van het woonwarenhuis beter te begrijpen, besloot hij een dag mee te rijden met de chauffeur. Dit gaf inzicht in de uitdagingen waar chauffeurs dagelijks mee worden geconfronteerd. Zo kwam het voor dat er een kledingkast moest worden afgeleverd op vier hoog aan een bomvolle Albert Cuypstraat. Dit leidde onvermijdelijk tot vertraging in de levering, met ontevreden klanten als gevolg. Wanneer je dit in de praktijk meemaakt, wordt direct duidelijk waar het mis gaat, terwijl dit in de data vaak verborgen zit. Kwalitatief onderzoek is dus een verrijking van je verzamelde gegevens en kan je helpen om gerichter te zoeken naar patronen in de data.

De balans tussen informatiebehoefte en privacy

Als data scientist word ik enthousiast van data. Hoe meer, hoe beter. Maar is het altijd wenselijk om alles te meten? Dit was de strekking van een stelling in een paneldiscussie over datagedreven werken in de praktijk. Het verzamelen en verwerken van zo veel mogelijk data gaat namelijk ten koste van onze privacy. Gelukkig zijn er oplossingen. Zo pleitte Erwin Folmer, werkzaam voor HAN University of Applied Sciences en Kadaster, voor het gebruik van synthetische data. Dit is kunstmatig gegenereerde informatie die de eigenschappen van echte data nabootst zonder persoonsgegevens te bevatten. Hiermee kunnen we interessante inzichten uit data halen én onze privacy waarborgen.
Het belang van data-ethiek is overigens zeker geen nieuwe trend. Eerder schreef Irene hier ook over in haar blog over Superweek 2024.

Paneldiscussie over datagedreven werken in de praktijk (Bron: Lisanne Lentink)

De toekomst van AI

Terugkijkend op MIE’24 is het duidelijk dat de rol van AI alleen maar zal toenemen. Zoals hierboven beargumenteerd, moeten we hierbij het belang van datavisualisatie, kwalitatief onderzoek en ethiek zeker niet uit het oog verliezen. Persoonlijk volg ik deze ontwikkelingen met veel interesse. Wil jij ook op de hoogte blijven van de laatste trends in AI? Schrijf je in voor de DiDo over toegepaste AI in CRO!

Misschien vind je dit ook interessant: