Design voor CRO: 5 tips

Wanneer je als designer begint te ontwerpen binnen een CRO proces dan is dat waarschijnlijk net even anders dan je gewend bent. Hieronder vind je 5 tips voor het ontwerpen van A/B testen.

1: Ontwerp op basis van een hypothese

design voor cro

A/B testen is experimenteren met als doel een effect te behalen met je nieuwe variant, zoals het verhogen van conversies of andere vooraf bepaalde KPI’s. In plaats van met hagel te schieten met uiteenlopende testideeën kun je beter doelgericht te werk gaan en vooraf bepalen hoe je verwacht een positief effect te kunnen behalen. Want uiteindelijk wil je weten waarom bepaalde optimalisaties wel effect hebben én waarom bepaalde niet. Het is daarom goed om eerst een hypothese te schrijven voor jouw testplan. Een hypothese is een goed onderbouwde aanname over wat je verwacht dat er gaat gebeuren. Simpelweg ziet een hypothese er zo uit: 

  • Als [dit aangepast wordt] dan [zal dat gebeuren]. 

Met de uiteindelijke testresultaten wil je deze hypothese onderbouwen om naast het optimaliseren ook kennis te waarborgen. Wanneer je begint met ontwerpen is het dus belangrijk dat je vasthoudt aan de hypothese en dat alle veranderingen die je ontwerpt terug te leiden zijn tot deze hypothese. 

2: Weet waar je impact kan maken

design voor cro

Als je de gebruikerservaring wilt beïnvloeden is het nodig om te weten waar én wat je moet aanpassen. Hiervoor is het verstandig om te kijken naar de data. En om nog specifieker te zijn, het Minimal Detectable Effect (MDE). Dit effect, weergegeven als percentage, geeft aan wat de minimale verbetering moet zijn ten opzichte van het origineel om een statistische significantie aan te tonen. 

  • Is de MDE kleiner dan 5% dan volstaat een kleine aanpassing in gebruikerservaring en kan de optimalisatie bestaan uit kleine element veranderingen. Je kunt hierbij denken aan het aanpassen van een tekst, formulier, CTA, label of het toevoegen, verwijderen of verplaatsen hiervan.
  • Ligt de MDE tussen de 5% en 10% dan is er iets meer nodig, denk dan aan het aanpassen, toevoegen of verwijderen van grotere elementen, content of functionaliteiten zoals een kassabon, afbeeldingen of het verplaatsen van een bepaalde functionaliteit waarmee de pagina indeling aangepast wordt.
  • Is de MDE hoger dan 10% dan zijn er veel aanpassingen nodig om een effect aan te tonen. In dit scenario krijg je te maken met een redesign van een pagina en kan je je afvragen of een A/B test de juiste oplossing is en of dit de juiste plek is om te optimaliseren. Dit brengt ons ook bij tip 3.

3: Ontwerp met mate

design voor cro

Bij een hogere MDE willen we dus grotere veranderingen. Maar dit betekent niet méér veranderingen. Als we veel aanpassingen tegelijk maken dan kunnen we aan het eind van een test niet zeggen welke aanpassing het grootste verschil heeft gemaakt. Heb je meerdere oplossingen of ideeën bij een bepaalde hypothese? Test dan door tot het idee blijkt te werken. Houd je bij iedere test dus vast aan het aanpassen van één element, content deel of functionaliteit.

4: Zorg dat je designs up-to-date zijn

design voor cro

Misschien is het sneller om een eerder werkbestand te pakken en daarmee verder te ontwerpen, maar let daarbij op dat er een risico bestaat dat je een ontwerp gaat maken dat niet 100% lijkt op de test die daadwerkelijk getest gaat worden.

Dit is voor het ontwikkelen van de test onhandig en verwarrend, maar daarnaast is het ook voor het archiveren belangrijk. Als je een jaar later je resultaten gaat bekijken, wil je wel weten binnen welke context dit is gedaan voordat je verkeerde conclusies uit de resultaten trekt. Begin daarom je ontwerp met actuele schermafbeeldingen.

5: Technische implementatie 

design voor cro

Wanneer je iets ontwerpt is het goed om je af te vragen in hoeverre je ontwerp technisch haalbaar is. Een test die complex is om te ontwikkelen geeft geen garantie dat het beter is of een winnaar oplevert. En als de test uiteindelijk een winnaar oplevert dan zal de implementatie hiervan waarschijnlijk ook complex zijn. We hebben het dan niet echt over “low hanging fruit”. Niet dat dit een vereiste is, maar wel iets om bewust van te zijn. Je zou er ook voor kunnen kiezen om in dezelfde development tijd twee eenvoudigere testen te ontwikkelen. 

Tot slot

Ontwerpen voor CRO is in het begin misschien even wennen; je design is geen opzichzelfstaand ontwerp meer maar onderdeel van een proces. Hopelijk haal je, net zoals ik, ook voldoening uit dit proces en het resultaat ervan. Het effect en de impact van jouw ontwerpen is nog nooit zo meetbaar geweest!

Thomas Daamen - user experience expert

Bij Online Dialogue helpen we opdrachtgevers betere en betrouwbaardere beslissingen te nemen. Om dit te bereiken maken we gebruik van data en psychologie in combinatie met bedrijfsadvies en verandermanagement. Dagelijks is Thomas bezig met het verhogen van de gebruikerservaring voor onze opdrachtgevers in zijn functie als User Experience Expert.