Diversiteit en inclusiviteit op de werkvloer is een thema dat steeds meer aandacht krijgt binnen organisaties. Cliënten, klanten, studenten en collega’s hebben allemaal hun eigen specifieke mix van zichtbare en onzichtbare vormen van diversiteit. Bijvoorbeeld op het gebied van achtergrond, kenmerken, vaardigheden, kennis en nog veel meer. Dit betekent dat het omarmen van diversiteit en inclusiviteit cruciaal is voor een gezonde en productieve werkomgeving. In onze vierde editie van de Psychologen in het Wild brachten we een kleine groep gedragsexperts en onderzoekers met diverse achtergronden samen en besproken we diversiteit en inclusiviteit op de werkvloer.
- Met welke obstakels krijg je te maken bij het omgaan met diversiteit in je werk?
- Zijn sommige soorten diversiteit gemakkelijker of moeilijker te behandelen dan anderen?
- Waarom kan het zo’n moeilijk onderwerp zijn om te bespreken?
Wat is diversiteit en inclusiviteit?
Laten we beginnen met de basis. Hoe begrijpen we diversiteit en inclusiviteit? Hier zijn verschillende benaderingen voor, afhankelijk van de context (Farndale et al., 2015). Tijdens de Psy Meetup definieerden we diversiteit als het herkennen en vieren van de unieke verschillen die bestaan tussen mensen, inclusief hun huidskleur, etniciteit, geslacht, seksuele geaardheid, religie, leeftijd en vaardigheden. Het gaat om het erkennen dat iedereen zijn eigen achtergrond, ervaringen en perspectieven heeft die hen maken tot wie ze zijn.
Inclusie daarentegen gaat over het creëren van een gastvrije en respectvolle omgeving waarin iedereen zich erkend en gewaardeerd voelt, ongeacht hun verschillen. Dit betekent dat we actief moeten werken om barrières en vooroordelen die bepaalde groepen kunnen weerhouden van volledige deelname af te breken. Een inclusieve werkplek is er een waar alle werknemers zich op hun gemak voelen en waar diversiteit wordt erkend als een kracht. Samen zijn diversiteit en inclusie essentieel voor het creëren van een gezonde werkplek. Maar om diversiteit te erkennen en te vieren, of om een inclusieve omgeving te bevorderen, moeten we er ook over praten. En dat is niet altijd even makkelijk.
Waarom is het zo’n moeilijk onderwerp om te bespreken?
Tijdens de Psy Meetup erkenden we dat mensen (inclusief onszelf) kunnen aarzelen om deel te nemen aan gesprekken over diversiteit en inclusie. Het onderwerp is zeer complex en houdt vaak in dat diepgewortelde overtuigingen en maatschappelijke normen in twijfel worden getrokken. Het kan ook betekenen dat mensen hun eigen vooroordelen en veronderstellingen onder ogen moeten zien, wat een moeilijk en ongemakkelijk proces kan zijn. Bovendien gaan gesprekken over diversiteit en inclusie vaak over machtsdynamiek en voorrechten. Op de werkplek, waar hiërarchieën en machtsstructuren stevig kunnen zijn verankerd, kan het voor bepaalde groepen een uitdaging zijn om zich gehoord of gewaardeerd te voelen (Kirton & Greene, 2021).
We identificeren de volgende zes redenen waarom mensen het gesprek uit de weg kunnen gaan.
- Gebrek aan kennis of begrip: Sommigen zullen het gevoel hebben dat ze niet genoeg weten over het onderwerp, waardoor ze zich onzeker voelen over hoe ze zinvol aan het gesprek kunnen deelnemen.
- Angst om iets verkeerds te zeggen: Anderen kunnen aarzelen om deel te nemen aan gesprekken over diversiteit en inclusiviteit omdat ze bang zijn iets beledigends te zeggen. Ze kunnen zich zorgen maken dat ze als ongevoelig worden gezien of schade veroorzaken.
- Gevoel van ongemak: Vanwege maatschappelijke normen en individuele ervaringen kan het bespreken van diversiteit en inclusiviteit voor sommigen ongemakkelijke emoties of herinneringen oproepen. Het onderwerp kan te persoonlijk of te gevoelig aanvoelen om er in een professionele of openbare omgeving over te praten.
- Gebrek aan relevantie: Personen die niet direct geraakt worden door problemen rond diversiteit en inclusiviteit kunnen het gevoel hebben dat ze niets aan het gesprek kunnen bijdragen.
- Weerstand (of angst daarvoor): Als het gaat om het bespreken van onderwerpen die ons ongemakkelijk kunnen maken, kan weerstand van anderen een belangrijke barrière vormen. Omgaan met weerstand kan een uitdaging zijn, vooral als het onderwerp moeilijk is om over te praten. Tijdens onze laatste Psymeetup bespraken we de verschillende soorten weerstand en hoe je daarmee om kunt gaan, dat blog kun je hier lezen.
- Theorie vs. realiteit: Terwijl sommige mensen kunnen spreken uit persoonlijke ervaring, kunnen anderen een meer theoretisch begrip van het onderwerp hebben. Deze discrepantie kan het een uitdaging maken om een gemeenschappelijke basis te vinden en een productieve dialoog aan te gaan.
Uiteindelijk komt het er ook op neer dat mensen geen fan zijn van spanning en liever kiezen voor de weg van de minste weerstand, omdat die comfortabeler en gemakkelijker te bewandelen is. Maar ondanks de obstakels is het essentieel om prioriteit te geven aan discussies over diversiteit en inclusie om meer inclusieve werkplekken te creëren. Op die manier kunnen we ervoor zorgen dat iedereen zich gewaardeerd en betrokken voelt, waardoor we juist kunnen profiteren van een diverse samenstelling van mensen.
… Even tussendoor: we sturen elke drie weken een nieuwsbrief met daarin de laatste blogs, teamupdates en natuurlijk nieuws over het aanbod in onze academy. Klik hier om je in te schrijven.
Inspirerende inzichten
Wij willen onze gasten bedanken voor het delen van hun inzichten en ervaringen. Hun unieke achtergronden en perspectieven brachten een frisse en inspirerende kijk op het gesprek. Zoals een van onze gasten het uitdrukte, was deze Psy Meetup bijzonder “thought provoking”. We willen graag meer van onze lessen en tips delen om de inclusiviteit op de werkplek te verbeteren. Blijf dus alert voor onze volgende blogpost, waarin we onze wetenschappelijk onderbouwde interventies en leuke tips voor het creëren van een meer inclusieve werkplek zullen delen.
Referentielijst
Kirton, G., & Greene, A. M. (2021). The dynamics of managing diversity and inclusion: A critical approach. Routledge.
Bell, M. P., & Washington, M. (2012). Diversity in organizations: A critical examination. In The Oxford Handbook of Diversity and Work (3-17). Oxford University Press.