Experimentation Elite eventverslag

Londen, 28 juni 2023 8.36 uur Ik zie Ruben in de hal van etc. venues in Londen en kijk of hij er zenuwachtig uitziet. Vandaag wordt een spannende dag. Vanmiddag staat hij op het programma om te spreken voor een zaal bomvol experimentation experts op de Experimentation Elite Summer Conference. Vanavond zal bekend worden of hij zijn nominatie voor Practitioner of the Year gaat verzilveren tijdens de aansluitende Experimentation Elite Awards. Bovendien zijn we nog een keer genomineerd voor een award in de categorie Agency team of the year, in samenwerking met onze opdrachtgever DPG Media.  8.45 Jaap en Joshua van DPG Media waren al wat eerder binnengekomen. Ik sta met ze te kletsen over de ontmoeting die ze gisteren met Airtable hebben gehad. Blijkbaar was het erg gezellig geweest en zitten er interessante (AI-)features aan te komen in onze favoriete database-tool.  9.05 De eerste presentatie van de dag is van Craig Sullivan en is getiteld Demystifying AI: Practical use cases for Research, CRO & Experimentation. Hij bespreekt in moordend tempo een indrukwekkende hoeveelheid verschillende manieren waarop je AI kunt inzetten in CRO. Iedereen is gelijk wakker en we doen inspiratie op om onze eigen werkprocessen te optimaliseren. Bekijk de volledige sessie hieronder:  De belangrijkste les? We hoeven AI niet te zien als een bedreiging die de wereld gaat overnemen (zoals in The Terminator). Volgens Craig kunnen we AI beter zien als een robotisch exoskelet (als in Aliens) dat ons als specialisten sterker maakt, maar dat we zelf moeten aansturen.  “AI gaat je baan niet afpakken, iemand die beter kan werken met AI dan jij gaat je baan afpakken!” 9.40 De tweede spreker, Erin Wiegel (Senior product design manager bij Deliveroo, voormalig Booking), deelt een nieuw model voor experimentation in organisaties. Ze is een goede spreker en ik zie de zenuwen bij Ruben wat toenemen. Hij buigt zich naar me toe en fluistert “hoge lat…” 12.45 Na praatjes van onder anderen Luke Frake (user growth lead bij Spotify, zijn belangrijkste les was “let goed op je mensen!”) en Kenda MacDonald (de altijd energieke pleitbezorger van het – ethisch – toepassen van psychologische kennis in CRO) is het tijd voor lunch. Hierna nog één praatje en dan is Ruben aan de beurt. Wat het eten betreft: er is veel keus en eigenlijk smaakt alles goed. Het wordt geserveerd in een soort bento-box en dat ziet er niet alleen leuk uit, het is ook erg handig bij het staand eten en netwerken. Met name de Pan fried cod en de falafelsalde vind ik lekker. Volgens Jaap van DPG is ook de Slow-cooked Chicken een aanrader.  14.05 De host kondigt Ruben de Boer aan voor zijn presentatie An holistic Approach to Experimentation. In de presentatie combineert hij op een knappe manier drie van zijn favoriete onderwerpen: habits, personal growth & company-wide experimentation.  Hij geeft praktische tips voor hoe jij binnen je organisatie de verandering kunt veroorzaken die je graag wil zien:
 • Beter experimenteren begint bij jezelf
 • Stop met drammen, maar neem mensen mee in de gewenste verandering
 • Gebruik daarbij kennis uit de gedragswetenschap: 
  • maak het makkelijk
  • geef voldoende autonomie
  • richt de fysieke en sociale omgeving op de juiste manier in
  • betrek hoger management zo snel mogelijk om regels en normen te stellen
  • zorg voor de juiste beloningen en incentives
Ik merk gelijk dat hij er lekker in zit als hij in de eerste minuten al een paar niet-ingestudeerde grapjes maakt. De reactie van de zaal is positief en na afloop is hij terecht blij met hoe het is gegaan.  Experimentation Elite Ruben 16.25 Als afsluiter van de dag staat Lukas Vermeer (director of experimentation bij Vista) op het podium. Hij is een goede spreker en vertelt over de hero’s journey die hij aan het afleggen is sinds hij is overgestapt van Booking.com naar Vista. Één van de vragen die hij steeds maar weer krijgt is ‘moeten we niet bang zijn voor interactie-effecten?’ Zijn antwoord is: “nee, maar we moeten wel bang zijn voor mensen die bang zijn voor interactie-effecten.”  Ingewikkeld misschien, maar gelukkig schreef ik eerder dit jaar een blog over interactie effecten. (En gelukkig voor mij komt Lukas tot dezelfde conclusie als ik.) 17.10 Het dagprogramma zit erop. We maken ons klaar voor de avond. Eerst drinken we nog even een borrel op de evenementenlocatie, daarna verplaatsen we ons naar het Leonardo Royal Hotel London St Paul’s voor de Experimentation Elite Award ceremonie.  21.33 We zitten aan tafel met onze collega Naomi, met Joshua en Jaap van DPG, met Annemarie van VodafoneZiggo, met Denise van Bol.com en met Online Dialogue oprichter Ton Wesseling. Het hoofdgerecht arriveert. Iedereen aan tafel behalve Ton heeft de op de huid gebakken zalm met roomsaus en bimi.  Experimentation Elite diner 22.20 De award ceremonie gaat beginnen! Spannend, de eerste categorie is Practioner of the Year. Ruben is genomineerd… en wint! Hoera, gefeliciteerd Ruben! Een verdiende kroon op vele jaren fantastisch werk voor de experimentation community. 
Experimentation Elite 2023 eventverslag Ruben de Boer
Ruben de Boer
22.24 We zijn nog niet bijgekomen van de vreugde of de winnaar van de tweede categorie wordt aangekondigd, namelijk Agency team of the year. Deze winnen we ook! Samen met Jaap en Joshua van onze opdrachtgever DPG Media lopen we naar voren om de award in ontvangst te nemen en op de foto te gaan. Onze felicitaties en dank voor de fijne samenwerking aan Jaap, Joshua en alle anderen bij DPG Media!
Experimentation Elite 2023 eventverslag
Naomi, Joost, Joshua, Jaap en Ruben
22.55 Het kan niet op vanavond! Ook medeoprichter van Online Dialogue Ton Wesseling wordt naar voren geroepen. Hij wint de Experimentation Legend of the Year award. Een oeuvreprijs die dik verdiend is als je kijkt hoe hij het vakgebied in de afgelopen 20 jaar op de kaart heeft gezet, binnen Nederland en ver daarbuiten.
Experimentation Elite 2023 eventverslag
Ton Wesseling
23.57 Na afloop van de prijsuitreiking is het tijd voor de laatste ronde bij de pub naast het hotel. We drinken nog een afsluitend drankje en blikken terug op een mooie dag. Morgen is de uitreiking van de Data Professional of the Year Award en collega Naomi Smulders is genomineerd…   
Dit artikel is geschreven door Joost Baalbergen, Lead Psychology bij Online Dialogue. Wil je meer weten over ons werk voor DPG Media? Lees dan het interview met Joshua Kreuger over het geheim achter het experimenteersucces van DPG Media.  Door je te abonneren op onze nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws, de belangrijkste events, awards en nog veel meer. Je ontvangt dan elke drie weken een update in je mailbox. En denk je na het lezen van dit Experimentation Elite eventverslag ‘goh, ik wil samenwerken met Online Dialogue’? Neem dan contact op via deze pagina of stuur Pim een bericht op LinkedIn. 

… Even tussendoor: we sturen elke drie weken een nieuwsbrief met daarin de laatste blogs, teamupdates en natuurlijk nieuws over het aanbod in onze academy. Klik hier om je in te schrijven.

Joost Baalbergen - behavioural expert

Om gedrag te kunnen veranderen, moet je het eerst begrijpen. Begrijpen waarom mensen doen wat ze doen is de hobby waarvan Joost zijn werk gemaakt heeft. Zijn ideeën baseert hij op psychologische theorieën en onderzoek. Bij Online Dialogue testen we continue wanneer die ideeën kloppen (of wanneer we er finaal naast zitten). Zo leren we steeds beter te begrijpen hoe wij mensen in elkaar steken.