Van traditionele segmenten naar gedragssegmenten

  • Bericht auteur:
  • Leestijd:5 minuten gelezen

Anno 2019 worden we iedere dag opnieuw blootgesteld aan gemiddeld 4.000 tot 10.000 advertenties. Dit omvat tv-reclames, gedrukte advertenties, banners op Facebook en Google, evenals labels op de blikken in je bijkeuken, verpakkingen in de vriezer van de supermarkt en de Adidas schoenen van je collega. 

Kortom, er zijn nog nooit zoveel manieren geweest om met consumenten te communiceren, maar toegang krijgen tot het bewustzijn van een consument lijkt steeds moeilijker te worden. 

Het nieuwe medialandschap heeft de manier veranderd waarop mensen communiceren, consumeren en hun wereld ervaren. Alleen al de komst van de smartphone heeft het mogelijk gemaakt om altijd, waar je wilt, met iedereen te communiceren en toegang te krijgen tot alle mogelijke (informatie)platformen. Met als gevolg dat we steeds vaker verwachten dat alles kan worden aangepast aan onze individuele behoeften in een specifieke situatie.

Om in de toekomst toch een plek te winnen in het bewustzijn van de consument, moeten bedrijven beter begrip krijgen van de emotionele en onbewust aangeleerde gedragsfactoren die de keuzes en acties van mensen bepalen.

Onderzoek de keuzes van de consument

Helaas is het verkrijgen van deze kennis niet zo gemakkelijk als het vragen naar een verklaring voor een bepaalde keuze of handeling. Als sociaal wetenschapper weet ik maar al te goed dat ‘wat wij als mensen zeggen dat we doen’ en ‘wat we eigenlijk doen’, twee geheel verschillende dingen zijn. 

Om toch inzicht te krijgen in de keuzes die mensen maken, is het noodzakelijk om te begrijpen hoe deze processen zowel rationeel als emotioneel geworteld zijn in onze innerlijke, sociale en contextuele drivers.

Net als (en nu misschien zelfs meer dan) in de academische wereld, hebben organisaties in het online werkveld de mogelijkheid om menselijk gedrag grondig te bestuderen (denk aan onderzoeksmethodes als webanalytics, digitale experimenten en textmining). Langzamerhand transformeren onze smartphones, desktops en tablets in psychologische vragenlijsten die mensen voortdurend, bewust of onbewust, invullen. 

Een gedragsstrategie voor jouw klant

De inzichten uit deze onderzoeken leveren samengenomen enorm waardevolle kennis op over de drivers die de keuzes van consumenten beïnvloeden. Zo leren bedrijven steeds beter hoe het gedrag van de consument tot stand komt en dus ook hoe ze hierop het beste kunnen inspelen. 

In mijn werk als gedragsexpert bij Online Dialogue start ik nieuwe projecten met een uitgebreid onderzoek waarin resultaten van data analyses, enquêtes, wetenschappelijke studies en eerder uitgevoerde digitale experimenten met elkaar gecombineerd worden. Op deze manier krijgen we al, voordat we starten met een project, inzicht in het gedrag van de websitebezoeker. 

Aan de hand van deze zogenoemde gedragsstrategie wordt duidelijk welke factoren een belangrijke rol spelen in het besluitvormingsproces van de websitebezoeker. Hoe deze factoren mogelijk verschillen tussen groepen en dus ook hoe je als organisatie in kunt spelen op deze gedragsfactoren in bijvoorbeeld webdesign, copywriting, social media en advertising. 

Bedrijven kennen hun klanten beter dan de klant zichzelf kent

Door op deze manier onderzoek te doen naar het gedrag van de consument evolueert communicatie van statische segmenten (geboortejaar, woonplaats, etc.) naar een meer vloeiend begrip, waarbij de communicatie wordt aangepast op de gedragsfactoren die de keuzes van de consument op een specifiek moment beïnvloeden.

Zo weet een organisatie niet alleen wat je doet, maar ook waarom je bepaalde keuzes maakt. Een vraag die ik over mijn eigen gedrag niet met zekerheid zou kunnen beantwoorden. 

Wanneer je begrijpt welke factoren het gedrag van je klanten beïnvloeden, en blijft onderzoeken hoe deze factoren invloed hebben op hun keuzes, ga je sneller veranderingen herkennen in de wensen van de klant. 

Zo win je met gedragssegmenten als de basis voor je communicatie niet alleen dat begeerde plekje in het bewustzijn van de consument, maar ben je daarnaast in staat om als eerste op de hoogte te zijn van veranderingen in de markt!

Isabella Klaassens

Isabella heeft altijd van mensen gehouden: hoe ze denken, hoe ze zich gedragen, wie ze zijn. Deze interesse leidde ertoe dat ze werd opgeleid tot fundamenteel onderzoeker in de sociale, gezondheids- en organisatiepsychologie. Het trage tempo van de academische wereld beviel haar echter niet, waardoor ze overstapte naar de meer dynamische toegepaste sector. Momenteel werkt ze als Gedragsdeskundige en Hoofd Academie bij Online Dialogue, waar ze een belangrijke rol speelt in het geven van workshops en cursussen, het uitvoeren en analyseren van (A/B-)tests en het adviseren van bedrijven bij het optimaliseren van hun gebruikerservaring en conversiepercentages. Uiteindelijk draait het allemaal om haar passie in het begrijpen van de ingewikkelde manieren waarop mensen functioneren.