Inzichten en lessen van ‘The Conference Formerly Known as Conversion Hotel’ 2023

Op 17, 18 en 19 november had ik het genoegen mijn zevende Conversion Hotel bij te wonen, georganiseerd door Ton Wesseling. Als sprekersmanager van deze 10de editie ervaarde ik opnieuw een evenement vol inspiratie, waardevolle lessen en interacties met fantastische sprekers en deelnemers.

Hierbij enkele van mijn inzichten:

Lucia van den Brink over de Kracht van Diversiteit

Lucia van den Brink wist de aandacht te trekken met haar inzicht over de ‘Collaboration Bonus’. Ze illustreerde hoe diverse teams niet alleen meer unieke ideeën genereren, wat leidt tot succesvollere experimenten, maar ook hoe deze diversiteit bijdraagt aan de volwassenheid en cultuur binnen een organisatie. Lucia benadrukte het belang van het creëren van een omgeving waarin iedereen eenvoudig kan bijdragen. Ze stelde ook een effectieve brainstorm techniek voor: de 1-2-4-all methode. Deze methode verzamelt ideeën door teamleden eerst individueel en vervolgens in toenemend grotere groepen te laten denken.

Michael Aagaard en de kunst van teleurstelling vermijden

Michael Aagaard bracht een boeiend perspectief met betrekking tot teleurstelling vermijden. Hij onthulde dat 93% van de online shoppers die zich teleurgesteld voelen, nooit terugkeert naar die website. Het managen van verwachtingen, door te begrijpen wat gebruikers verwachten vóór en nadat ze een taak voltooien, is cruciaal.

We moeten begrijpen wat gebruikers verwachten voordat ze aan een taak beginnen en er vervolgens voor zorgen dat hun ervaringen aansluiten bij deze verwachtingen na het voltooien van de taak. In essentie gaat het erom de kloof te overbruggen tussen wat ze verwachten en wat ze ervaren om zo teleurstelling te voorkomen. Dit resulteert in hogere conversies en meer tevreden klanten.

Praktische tips van Karl Gilis, Els Aerts en Joanna Wiebe

Het advies van Karl Gilis, Els Aerts en Joanna Wiebe was een goede eye-opener voor iedereen in de zaal. Allen benadrukten het belang van het luisteren naar gebruikers en het toepassen van fundamentele UX- en copywriting principes. Dit lijkt een basaal advies, maar het blijft van cruciaal belang in CRO en productontwikkeling.

Karl Gilis’ aanpak focuste op het belang van eenvoud in gebruikerservaring en communicatie. Zijn adviezen waren direct en pragmatisch:

 • Niet laten denken: Gebruik theorieën uit het boek ‘Don’t Make Me Think’ om gebruikers een moeiteloze ervaring te bieden.
 • Aandacht geven: In plaats van om aandacht te schreeuwen (zoals met automatische sliders en video’s), adviseerde hij om aandacht te geven aan de gebruiker.
 • Less is more: Helderheid boven chaos. Een eeuwenoude bekendheid in de marketingwereld.
 • Luister naar je klanten: Karl herinnerde iedereen aan het belang van diepgaand gebruikersonderzoek en het daadwerkelijk luisteren naar en begrijpen van klanten.

Joanna Wiebe richtte zich op het cruciale aspect van copywriting. Ze stelde voor om bij het schrijven van content een zeer enthousiaste klant in gedachten te houden, om zo directer en persoonlijker te communiceren. Het gebruik van taal die resoneert met de klant is essentieel, en alles moet beginnen en eindigen met de stem van de klant, een mantra die de kern vormt van effectief copywriting. Kortom, voer gebruikersonderzoek uit, om je klant beter te begrijpen, om betere copy te schrijven.

Helaas is gebruikersonderzoek complex. Els gaf een aantal goede tips:

 • Zorg ervoor dat onderzoek aansluit bij de business KPI’s.
 • Kies de juiste onderzoeksmethode.
 • Trap niet in veel voorkomende biases in gebruikersonderzoek, zoals de steekproefbias.
 • Let op kleinere patronen in je onderzoek.
 • Vertrouw niet te veel op AI.

De gezamenlijke adviezen van Karl, Els en Joanna bieden een solide basis voor iedereen die zich bezighoudt met CRO, UX, copywriting en productontwikkeling, en benadrukken het blijvende belang van gedegen gebruikersonderzoek.

… Even tussendoor: we sturen elke drie weken een nieuwsbrief met daarin de laatste blogs, teamupdates en natuurlijk nieuws over het aanbod in onze academy. Klik hier om je in te schrijven.

Simone Neeling over Experimenten en Herstel van Langdurige COVID

Ik ben een grote fan van het optimaliseren van mijn leven en post hier ook af en toe over. Dit doe ik echter vanuit een gezonde situatie. De presentatie van Simone Neeling liet mij en de rest van het publiek volkomen sprakeloos.

Haar presentatie over ‘Experimenteren naar long COVID-herstel’ was op heel veel niveaus inspirerend en aangrijpend. Haar belangrijkste lessen:

 • Prioriteer en plan de hersteltijd
 • Praat over gevoelens en behoeften
 • Werk aan de moeilijke dingen om de grootste impact te maken

Simone raadde ook de meditatie-app ‘Balance’ aan. Ik heb verschillende meditatie-apps geprobeerd, en deze is inderdaad geweldig. Er is een gratis proefperiode van een jaar, dus probeer het eens.

Ik heb echt enorm veel respect voor Simone om haar verhaal op het podium te delen, dank je wel! 

André Morys en Tim Stewart over Omgaan met Hoger Management

André Morys en Tim Stewart deelden hun visie op het omgaan met hoger management.

Volgens André hoeven we ons geen zorgen te maken over de toekomst van experimenteren. Experiment-gedreven organisaties zullen winnen. Om de verandering te versnellen, moet je vrienden worden met de HiPPOs (Highest Paid Person’s Opinion):

 • Begrijp alle stakeholders en baan je een weg naar hoger management.
 • Begrijp de uitdagingen van hoger management en weet hoe experimenteren kan helpen.
 • Om daar te komen, moet je beseffen dat je werk meer over strategie, verandering en stakeholder management gaat dan over data en statistieken.

Tim Stewart introduceerde een unieke benadering, de PCMC-methode (Probe, Confirm, Match, Close), voor het effectief communiceren en ‘verkopen’ van experimenten aan het hoger management. Het bevat veel dingen die we al weten uit ons CRO-werk:

 • Probe: Begrijp de problemen van het management door vragen te stellen.
 • Confirm: Reflecteer op wat je hebt gehoord om je begrip te bevestigen.
 • Match: Laat zien hoe experimenteren aansluit bij hun uitdagingen.
 • Close: Gebruik een overtuigende call-to-action om overeenstemming te bereiken.
Conversion Hotel groepsfoto

Een geslaagde 10de editie

De 10de editie van Conversion Hotel bood een schat aan inzichten, van de kracht van diversiteit in teams tot het belang van teleurstelling, vermijden en het efficiënt communiceren met het hoger management. Deze inzichten zijn niet alleen waardevol voor CRO-specialisten, marketeers, e-commerce managers en product owners, maar voor iedereen die zich bezighoudt met het optimaliseren van online ervaringen.

Dank aan Ton Wesseling, alle deelnemers en mijn collega’s van Online Dialogue voor weer een onvergetelijk Conversion Hotel. Op naar Experimentation Island op Ibiza volgend jaar?

Misschien vind je dit ook interessant: 

Ruben de Boer - conversion manager

Als Conversie Manager en consultant bij Online Dialogue vindt Ruben het een genoegen om elke dag met geweldige mensen voor geweldige websites te werken. Hij helpt klanten bij het verbeteren van hun optimalisatiestrategie en -cultuur, het opzetten en verbeteren van het CRO-proces en het leiden van multidisciplinaire teams.