Zo maak je landingspaginateksten die converteren

Emerce Conversion Rubriek juni 2020

Wat levert meer rendement op? Een goed online design zonder tekst? Of een goede tekst zonder design? Design zonder tekst is slechts decoratie. Het gaat echter niet om zomaar wat tekst, effectiviteit staat voorop. Hoe doe je dat?

Waardepropositie

Waarom moet een mogelijke klant voor jouw bedrijf kiezen en niet voor een concurrent? Is dat omdat jullie een geweldig bedrijf zijn met allemaal gewel­dige producten en/of diensten? Of is dat omdat jullie de beste oplossing zijn voor de wensen van de bezoeker? Verkopen begint met het begrijpen van de problemen, vragen en wen­sen van je potentiële klanten. Hiervoor wil je oplossingen aanbieden, want daarmee gaan jullie waarde creëren voor je klanten. Daarna pas overtuig je de klant waarom jullie oplos­sing de beste oplossing is. Wat maakt jullie uniek? En wat heeft jullie bedrijf dat niet eenvoudig en snel door de concurrentie kan worden gekopieerd? Dat is de waardepropositie: wat lossen jullie op en waarom zouden jullie dat moeten doen?

De taal van je klant

De grote valkuil van het be­schrijven van wat jullie bedrijf voor klanten kan betekenen, is de taal die je gebruikt. Bedrijfs­dialect wordt vaak heel goed begrepen door je collega’s en misschien zelfs door de mensen die al jarenlang klant bij jullie zijn. Nieuwe klanten begrijpen er echter helemaal niets van. Gebruik websitefeed­backtools om vragen van mo­gelijke klanten te verzamelen en loop zeker ook eens binnen bij het callcenter (of neem zelf de telefoon op). Dit zijn dé me­thoden om de taal van je klant te begrijpen. Je leest en luistert naar de problemen, vragen en wensen van (potentiële) klanten welke ze beschrijven in hun eigen taal. Jullie oplossing had je al, nu is het zaak om de tekst aan te passen naar taal die nieuwe klanten begrijpen.

Ontwerp je tekst

Bij het lezen van boeken zijn lange lappen tekst geen probleem, hoewel het daar ook fijn is om een hoofdstuk- ­en alinea-indeling te hebben. Binnen online marketing is het lezen door de bezoeker een ander verhaal. We weten alle­maal dat iemand dan zoekt en scant. Je teksten wil je daarom ontwerpen op scan- en leesgemak. Je kunt heel simpel om aandacht vra­gen voor belangrijke stukken tekst door te spelen met ver­schillende lettertypes, letter­grootte en letterdikte. Ook het arceren van bepaalde stukken tekst of hele tekstblokken om­kaderen zorgt er voor dat het oog van je bezoeker eerder op die stukken tekst valt. Zorg dat de aandacht van je bezoekers komt te liggen bij datgene dat je hen graag laat lezen.

De volgende stap

Als de waardepropositie en het onderscheidend vermogen van jullie bedrijf herkenbaar en scanbaar zijn én geschreven in de taal van jullie bezoekers, dan is een groot deel van de wedstrijd al gewonnen. Vergeet echter niet dat jullie voor een deel van de online bezoekers niet de juiste oplossing zullen zijn. Deze bezoekers komen, kijken en vertrekken weer, maar niet omdat ze niet snappen wat jullie bedrijf voor oplossing biedt. Voor de bezoekers waar jullie wel de juiste oplossing lijken te zijn, is het tijd voor actie. Leg duidelijk uit hoe deze stap kan worden genomen en motiveer deze bezoekers met actieve taal. Vertel in korte zinnen wat de bezoeker moet doen. Spreek hem persoonlijk aan en schrap alle overbodige woorden. Nu!


Ton Wesseling vult namens Online Dialogue iedere maand de terugkerende conversie-rubriek in Emerce magazine: het tijdschrift over “the next step in E-business”. Deze maand schreef hij over: Landingspaginateksten die converteren.

Klik op de afbeelding om deze te vergoten.


Emerce Conversion Rubriek juni 2020

Ton Wesseling - founder

Trainer / consultant / lead voor conversie optimalisatie (CRO), digitale experimenten en A/B-testen. Meer informatie over Ton: TonW.com. Ton is de oprichter van Online Dialogue en nog altijd gepassioneerd CRO promoter via evenementen zoals Conversion Hotel en de Experimentation Culture Awards en platformen zoals ABtestguide en de Optimizers Community.