Meetup: kennis en ervaringen uitwisselen met andere psychologen-in-het-wild

De Psychologen-in-het-wild-meetup

Zou het niet handig zijn als je zou begrijpen waarom mensen doen wat ze doen? Hoe kom je erachter wat ze écht willen of wat hen juist tegenhoudt? Antwoorden op deze vragen zijn waardevol op zo’n beetje alle denkbare werkplekken. Vandaar dat er op steeds meer plekken psychologen werkzaam zijn die zich bezighouden met het onderzoeken van de drijfveren van gedrag. 

Bij Online Dialogue zijn we razend benieuwd hoe psychologen ‘in het wild’ hun kennis en kunde inzetten. Daarom organiseren we regelmatig Psychologen-in-het-wild-meetups op ons kantoor in Utrecht. We wisselen op een laagdrempelige en informele manier kennis uit met andere psychologen die werken in een toegepast vakgebied, zoals het bedrijfsleven, de overheid of bij NGO’s. 

Hoe onderzoek je gedrag en wat kunnen we van elkaar leren?

Tijdens de laatste meetup op 29 april 2022 bespraken we de vraag: welke onderzoeksmethode is het meest effectief om menselijk gedrag te begrijpen en te veranderen? Het blijkt af te hangen van het type gedrag dat je onderzoekt. Ook concludeerden we dat je veel inspiratie op kan doen door hierover met elkaar te praten.

Zo vertelde een van de aanwezigen dat hij in zijn werk als UX researcher bij een mediabedrijf vooral veel kwalitatief onderzoek uitvoert om het waarom van klantgedrag te leren begrijpen. Onlangs ging hij bijvoorbeeld drie middagen de markt op om met voorbijgangers onder het genot van een kop koffie in gesprek te gaan over hun nieuwsbehoeften. Door met je klanten in contact te blijven, voorkom je dat je als organisatie in je eigen kokervisie blijft hangen.

Op andere momenten wil je juist kunnen begrijpen wat grote groepen mensen gaan doen. Als klimaatpsycholoog werkt een van de aanwezigen veel samen met programmeurs van modellen die de gevolgen van klimaatverandering voorspellen. Die modellen maken vaak nog weinig gebruik van psychologische gedragskennis, terwijl de keuzes die we als mensen maken van doorslaggevend belang zijn als we klimaatverandering een halt toe willen roepen. Een mooi voorbeeld van hoe psychologische kennis en methodes uit andere vakgebieden elkaar kunnen aanvullen.

We blijken nog veel meer met elkaar gemeen te hebben

Door de middag heen spraken we over hoe het is om als psycholoog te werken in een toegepast vakgebied. Ondanks onze verschillende werkvelden zijn er veel overeenkomsten in waar we tegenaan lopen. 

Een deelnemer die werkt als researcher bij een bureau voor communicatie en gedrag, deelde dat ze de enige psycholoog is binnen haar organisatie. Dat kan soms voor uitdagingen zorgen. Zo spreek je niet altijd dezelfde taal als je collega’s, of moet je blijven bewijzen wat de toegevoegde waarde van je psychologische kennis en kunde is. Ze kreeg bijval van de andere aanwezigen: ‘als psycholoog in het wild’ werk je vaak samen met mensen die bij psychologie denken aan een sofa waarop je gaat liggen om je persoonlijke problemen te bespreken.’ Gelukkig konden we elkaar helpen met tips

  • Een goede manier om collega’s en klanten te enthousiasmeren voor psychologie is door hen te betrekken in de uitvoering van het gedragsonderzoek. Zo leren ze er veel meer van dan als ze alleen aan het einde een rapportje met resultaten lezen.
  • Door collega’s te betrekken zorg je er bovendien voor dat ze gaan inzien hoe groot de toegevoegde waarde is van het doen van gedragsonderzoek. Allemaal krijgen we weleens te maken met het verzoek om advies te geven ‘op basis van onze expertise.’ Natuurlijk zijn we hiertoe bereid, maar de echte kracht van ons vakgebied zit erin dat we goed zijn in het onderzoeken wat werkt in welke context.

De beste ideeën ontstaan op de borrel

Natuurlijk is een meetup niet compleet zonder een borrel om nog even goed door te praten met een drankje en een stuk pizza in de hand. Het was leuk en waardevol om te merken hoeveel we van elkaars ervaringen konden leren. Dat smaakt naar meer! Daarom is er vanaf nu de LinkedIn groep ‘Psychologen-in-het-Wild’ om in door te praten en voor het delen van relevante informatie. Bijvoorbeeld de organisatie van een nieuwe meetup in het najaar…

Volg onze LinkedIn groep “Psychologen in het wild”

De volgende meetup vindt plaats op 21 oktober 2022 in Utrecht. Ben jij ook een psycholoog die werkt in een toegepast vakgebied en lijkt het je leuk om erbij te zijn? Stuur een mailtje naar joost.baalbergen@onlinedialogue.com en/of meld je aan voor de LinkedIn groep en blijf op de hoogte!

Joost Baalbergen - behavioural expert

Om gedrag te kunnen veranderen, moet je het eerst begrijpen. Begrijpen waarom mensen doen wat ze doen is de hobby waarvan Joost zijn werk gemaakt heeft. Zijn ideeën baseert hij op psychologische theorieën en onderzoek. Bij Online Dialogue testen we continue wanneer die ideeën kloppen (of wanneer we er finaal naast zitten). Zo leren we steeds beter te begrijpen hoe wij mensen in elkaar steken.