Optimaliseren voor professionals: Ruben de Boer

Wie denkt aan CRO denkt natuurlijk aan Online Dialogue. En denk je aan Online Dialogue, dan denk je ook al snel aan Ruben de Boer. Deze optimalisatie-pro heeft dit jaar de ‘Practitioner of the Year’ award gewonnen bij Experimentation Elite en dat is niet zomaar. Naast zijn werk als lead conversie manager heeft hij een enorm netwerk opgebouwd op LinkedIn en bedient hij meer dan 12.500 studenten via zijn instructievideo’s op online trainingplatform Udemy.com. Hoe hij hier is gekomen lees je in dit interview. Laat me je voorstellen aan de enige echte: Ruben de Boer. 

Het is alsof er meer uren in een dag zitten bij Ruben. Optimaliseren en experimenteren zit echt in zijn bloed. Sinds het optimaliseren van zijn eerste website in 2008, werkte hij bij verschillende bedrijven als CRO-specialist. Als Manager CRO & UX bij DPG Media kwam hij in contact met Online Dialogue. In 2019 stapte hij over van DPG Media naar Online Dialogue en startte hij ook zijn eigen bedrijf. Met Conversion Ideas helpt hij beginnende professionals bij het optimalisatie- en experimenteerproces door middel van instructievideo’s. 

experimentation elite
Ruben bij Experimentation Elite 2023


Als je in het CRO-vakgebied werkt, is de kans erg groot dat je Ruben hebt ontmoet of van hem hebt gehoord. De laatste jaren staat hij regelmatig op events als spreker en is hij te gast bij podcasts en webinars. Daar haalt hij enorm veel energie uit. “Het met succes laten groeien en ontwikkelen van individuen, teams en organisaties maakt mij gelukkig. Ik vind het belangrijk om zelf continue te blijven groeien en leren en probeer dit actief over te dragen aan de mensen om mij heen.
Ik vind dat wij een super boeiend vakgebied hebben, dat nooit stilstaat. Het evidence-based werken in combinatie met psychologie en het toetsen van hypotheses maakt het altijd leuk.”

Door de jaren heen is die interesse steeds meer verbreed richting organisaties. Naast het optimaliseren van websites, vindt hij het nu nog boeiender om met dezelfde mindset teams en organisaties verder te helpen en onze werkwijze te laten omarmen. “Organisatieverandering en het opleiden en leiden van teams krijg ik veel energie en plezier van. De vragen die we vandaag krijgen, zijn wezenlijk anders dan de vragen die we een jaar geleden kregen. Dus het blijven leren en ontdekken met slimme collega’s en leuke klanten is ook fantastisch.”

Werken bij Online Dialogue 

Sinds 2019 werkt Ruben bij Online Dialogue en reist hij met plezier van Amsterdam naar Utrecht. Hier werkt hij voor verschillende klanten, o.a. DPG Media, Amsterdam & Partners en de Rabobank. “Elke organisatie heeft weer andere uitdagingen. De cultuur, werkwijze, kennis is overal anders en de lijntjes lopen anders. Het is net als optimalisatie van de website; wat voor de ene website wel werkt, kan voor een andere compleet averechts werken. Zo werkt het ook met organisaties. Elke keer is het leren, ontdekken, en experimenteren wat waar werkt om de doelen te overtreffen.” 

Het kampvuurmoment

Wat hem het meest is bijgebleven van de afgelopen jaren? Zijn presentaties bij Conversion Hotel en Experimentation Elite natuurlijk. En ook de uitjes naar Belgrado en Bled. “Het kampvuurmoment in Bled vond ik extra bijzonder”. 

‘Het kampvuurmoment’ is een moment waar meer collega’s naar refereren in hun interviews. Tijdens het uitje naar Bled kregen alle collega’s een envelop met een namenlijst van de teamleden in hun handen. Achter iedere naam stond een leeg veld dat bedoeld was voor een compliment. De ingevulde lijsten werden ingenomen en gesorteerd op naam. Na een lange dag vol leuke activiteiten kreeg iedereen een envelop met alle complimenten over een collega met als opdracht: maak een ode aan de collega wiens envelop jij hebt gekregen. Die avond werden liedjes, cabaret en gedichten voorgedragen, gebaseerd op alle complimenten van collega’s. Een onvergetelijke avond voor iedereen. 

Als je Ruben hebt ontmoet, voel je de aanstekelijke energie. Dit enthousiasme en honger voor het leven komt onder andere voort uit de vele boeken die Ruben leest over routines en persoonlijke groei. “Het is leuk, leerzaam en geeft me energie en geluk om breder bezig te zijn met optimalisatie. Ook buiten websites en organisaties. Ik kan het iedereen aanraden”. En dat laatste, dat doet hij ook. Hij post bijna dagelijks over zijn werk of inzichten op LinkedIn. Hier deelt hij boekentips, advies over A/B testen en blogs over organisatieverandering. En ook op het podium bij Experimentation Elite in Londen wist hij de vertaalslag te maken van optimalisatie binnen je werk naar de toepassing in je privéleven.

Ook aan de slag als conversie manager?

Tips voor de nieuwe lichting conversie managers heeft Ruben genoeg. “Wees nieuwsgierig, leergierig en neem je persoonlijke groei serieus. Optimaliseren en experimenteren is nog meer een mindset dan een werkwijze, pas het dus overal toe en heb daar veel lol en plezier in.

Leer om af te stemmen en te verbinden met anderen en help anderen. Bezoek de events van Online Dialogue (Dialogue Donderdag is 3 keer per jaar, gratis, en je ontmoet veel leuke slimme mensen) en volg mijn Udemy cursussen, die heb ik opgezet om iedereen de kans te geven CRO/experimenteren te leren voor een betaalbare prijs of gratis & volg industrie-experts op social media (LinkedIn).”

Tot slot

Achter elke optimalisatie zit een strategie. Over zijn vijfjarenplan zegt hij: “Ik hoop dat mijn leven vrijwel hetzelfde zal zijn, maar wel met een goede groei doorgemaakt zowel privé en professioneel, en met nieuwe boeiende uitdagingen. Ook hoop ik dat ik veel meer individuen, teams en organisaties verder heb geholpen. En daarnaast hoop ik dat mijn ouders nog in goede gezondheid zijn, mijn vriendinnetje het fantastisch naar haar zin heeft op haar nieuwe baan waar ze later dit jaar start, het bedrijf van mijn zusje succesvol is en het goed gaat met de mensen die dicht bij mij staan.” 

We hopen nog jaren met Ruben samen te werken en kijken uit naar wat de toekomst brengt. Wil je meer weten over Ruben of zijn werk bij Online Dialogue? Volg hem dan op LinkedIn en schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Hier vind je nog veel meer blogs, interessante updates en diepgaande artikelen. 

Benieuwd naar de interviews met andere collega’s? Lees hier meer:

 

Sanne Maarsingh-Kelder

Als content manager is Sanne de duizendpoot die alle kennis verzamelt en naar buiten brengt. Altijd op jacht naar de beste blogs en vetste artikelen. Je maakt haar blij met een lekkere kop kruidenthee, een goed verhaal en: motorrijden!