DiDo #41: product discovery sprints – het eventverslag

De Dialogue Donderdag (DiDo) is inmiddels een bekend fenomeen in CRO-land. Zo’n drie keer per jaar organiseren we een middag waarin we vakgenoten uitnodigen om een specifiek onderwerp te bespreken. We werken op uitnodiging en er zijn een aantal voorwaarden waar je als bezoeker aan moet voldoen om binnen te komen, maar als je er eenmaal bent geweest, wil je elke keer weer terug komen. Gegarandeerd. Dit keer stond het thema Product Discovery Sprints centraal. Met grote namen als Fonq, Vattenfall en Maxeda op het podium, kon het niet anders dan een succesvolle middag worden. Ik neem je mee in de laatste editie van de DiDo.

Product Discovery: van strategie tot executie

Jeroen van Leenen, head of customer experience bij Fonq, trapte de middag af. In zijn talk ‘from strategy to execution: short, mid and long term planning’ vertelde hij hoe je de sweetspot tussen je bedrijfsdoelstellingen en de customer problems kunt raken met ‘customer centered business opportunities’. En waarom het eigenlijk veel beter is om eerder te falen dan later. Product discovery gaat over het onderzoeken van nieuwe services en oplossingen die zou kunnen leveren aan je klanten. En hoe je die vindt en valideert voor je gaat implementeren.

DiDo Product Discovery: Jeroen van Leenen, head of customer experience bij Fonq
Jeroen van Leenen, head of customer experience bij Fonq

Het speelveld van product discovery heeft als doel te exploiteren of te exploreren. Bij exploiteren ligt de focus op het optimaliseren en de scalability van bestaande producten of diensten. Ga je exploreren, dan werk je aan het ontdekken van nieuwe producten en services. Volgens Jeroen van Leenen zijn er drie belangrijke onderdelen die passen in het speelveld van product discovery.

1 Problem discovery: wat is het probleem van de consument?
2 Solution discovery: wat zijn de voorwaarden/benodigdheden voor mijn oplossingen?
3 Technical discovery: kan ik het maken / kan ik het implementeren?

Met zijn team bij FONQ werkt hij met een theme-based roadmap: Now/Next/Later. Deze roadmap werkt op basis van een OKR cyclus. De Objective Key Results geven helderheid over de uitvoering en oriëntatie voor discovery. Maar je weet niet wat je oplevert, hoe lang het duurt en ook niet wat je precies gaat doen. Deze totaal andere manier van kijken naar projecten levert een veel rijkere basis voor experimenten. Want zeg nou eerlijk, de fixed scope projecten eindigen toch altijd in het veranderen van de scope, verleggen van de deadline of een burn-out.

theme based roadmap
Theme Based Roadmap (uit presentatie FONQ)


Een te trage lift

Peter Drucker zei ooit: ‘er is niets gevaarlijker dan het goede antwoord op de verkeerde vraag’. Een goed voorbeeld hiervan is het probleem van ‘een te trage lift’. Je zou kunnen zeggen, we gaan de lift ombouwen zodat hij sneller is. Probleem opgelost toch? Ja, maar het ombouwen van de lift is financieel zeer kostbaar. Door te kijken naar het achterliggende probleem van ‘een te trage lift’, kom je op ‘mensen vinden het lange wachten niet fijn’. Door het product discovery proces te volgen zijn er genoeg andere oplossingen te bedenken, die een stuk minder geld kosten. Zoals het ophangen van spiegels aan de binnenzijde van de lift. Zo kunnen mensen zichzelf even fatsoeneren voor ze aankomen op bestemming.

Mee op safari

HiPPO, PUMA, ZEbRA, RHiNO. Alex Wesselink, User Experience Designer bij Vattenfall, wist het proces in een prachtig jasje te gieten. Zoals een goede UX’er betaamt was zijn presentatie visueel subliem in elkaar gezet, en vertelde hij enthousiast over het data driven testen van proposities zonder bestaande data. Iets waar je in het discovery proces vaak tegenaan zult lopen. Hij stelt dat juist als kosten stijgen, de mogelijkheid om dingen te veranderen naar beneden gaat. En precies daar tussenin, is waar de optimalisatie plaatsvindt.

Dido 41: product discovery. Alex Wesselink, User Experience Designer bij Vattenfall
Alex Wesselink, User Experience Designer bij Vattenfall

In zijn ‘safari’ (product development) langs de olifantenpaadjes (shortcuts in exploratie) vertelde hij over de verschillende dieren die we tegenkomen in het discovery proces. Hij stelt: meer kansen = meer stakeholders = meer meningen = meer geld = meer problemen. En in het dierenrijk geldt: wat we kennen kunnen we vertrouwen. Dus succes wordt gedefinieerd door de limiet van hun eigen denken. Omdat dieren lui zijn, nemen ze vaak de olifantenpaadjes, de snelste route naar bekend succes. En die korte route is zonde, want je loopt heel veel mis.

Uit presentatie Vattenfall

Om te kunnen overleven op de Savanne moeten we loslaten van de status quo. Dit doen we door de stakeholders te betrekken bij het definiëren van succes, de find-phase optimaal te benutten en growth hacking methoden in te zetten. Zijn belangrijkste take-aways om product discovery te overleven:

  • Wees bewust. Exploration en innovatie is anders dan optimalisatie.
  • Neem de tijd om support te creeëren en een helder KPI framework te maken. Zorg voor een zero
  • based mindset en onthoud: de klant heeft altijd gelijk.
  • Heb veel plezier en leer van elke stap.

Product discovery bij Maxeda

Tot slot kwamen Sacha Serra, conversion optimization analist bij Maxeda en OD’s conversiemanager Shirley van Haalem aan het woord. Maxeda is een van de grootste DIY retailers in Nederland en België en is sinds februari 2023 ook een marketplace gestart. Zij gebruiken de triple diamond in het discovery proces: problem, solution, development in samenwerking met Online Dialogue.

DiDo 41 Discovery Sprints Sacha Serra, conversion optimization analist bij Maxeda en OD’s conversiemanager Shirley van Haalem
Sacha Serra, conversion optimization analist bij Maxeda en OD’s conversiemanager Shirley van Haalem

… Even tussendoor: we sturen elke drie weken een nieuwsbrief met daarin de laatste blogs, teamupdates en natuurlijk nieuws over het aanbod in onze academy. Klik hier om je in te schrijven.

Zij vertelden het verhaal van Maxeda en hoe zij het triple diamond model gebruiken als framework voor het verbeteren van het proces. Het triple diamond framework bestaat uit drie fases die elkaar herhalen. De discovery fase bestaat uit twee diamonds: problem discovery & problem definition en solution discovery & concept validation. In de laatste diamond vind je de development fase (design & development) validation (early access programme) en rollout (commercial availability).

Maxeda heeft als missie om een solide product management process te bouwen door ideeën en concepten in een vroeg stadium te valideren. Dit leidt tot de inzet van resources op waardevolle plekken en helpt bij het voorstellen van de juiste producten en features voor klanten. Shirley schreef onlangs een artikel over product discovery voor agile processen. 

Tot slot

Volgende DiDo’s zijn op 1 juni (Marketplaces) en 28 september. Meer over de inhoud en de inschrijflink volgt later, maar houdt de DiDo pagina in de gaten. 

En speciaal voor conversiemanagers houden we op 11 mei een meetup waar we een deepdive discussie houden over discovery sprints. Je kunt je hier aanmelden: https://forms.gle/hfWv9x61Ro73x48n9

Sanne Maarsingh-Kelder

Als content manager is Sanne de duizendpoot die alle kennis verzamelt en naar buiten brengt. Altijd op jacht naar de beste blogs en vetste artikelen. Je maakt haar blij met een lekkere kop kruidenthee, een goed verhaal en: motorrijden!