Het probleem van client-side testen in Internet Explorer

Bij Online Dialogue zijn wij dagelijks bezig met A/B testen, dit doen we voor veel verschillende klanten, doelgroepen en browsers. We merken bij onze opdrachtgevers dat er nog veel van hun bezoekers Internet Explorer gebruiken. Dit brengt de nodige problemen met zich mee, want developen voor Internet Explorer kan soms ‘onmogelijk’ zijn omdat het zo verouderd is. Maar welke problemen zijn er nou bij developen voor Internet Explorer? Hoe komt dit? Waarom wordt het door sommige doelgroepen nog zoveel gebruikt? En wat zijn de oplossingen? 

Ontstaan problemen Internet Explorer (IE)

Na de eerste ‘browser wars’ (Internet Explorer vs. Netscape Navigator) werd het Word Wide Web Consortium (W3C) opgericht. Deze organisatie zorgt voor consistentie tussen verschillende browsers, denk hierbij aan dezelfde webstandaarden, programmeertalen en plugins.

Op het moment van oprichten van het W3C had Microsoft zo goed als een monopolie op de browsermarkt en kozen ze ervoor om hun eigen weg in te slaan voor wat betreft webstandaarden en ontwikkelde ook eigen webtools zoals ActiveX en Silverlight, waar webpagina’s en applicaties op gebouwd kunnen worden. Deze werken echter alleen in de IE browser.

Dit zorgde ervoor dat developers webpagina’s en applicaties meerdere malen moesten programmeren: voor zowel de browsers die de W3C standaarden aanhouden, als voor IE die een eigen systeem aanhoudt.

Internet Explorer vs. andere browsers

Er zitten grote verschillen tussen het systeem dat IE gebruikt en de W3C standaarden die de rest van de browsers gebruiken. Zo zijn de andere browser gefocust op snelheid, veiligheid en verbetering van de develop mogelijkheden. Ook worden deze browsers vaak geüpdatet, terwijl de laatste versie van IE 7 jaar geleden uitkwam…

Dit betekent dat IE al 7 jaar niet meer wordt geüpdatet met nieuwe features en het heeft nooit de webstandaarden van toentertijd volledig geïmplementeerd (laat staan de huidige standaarden). IE wordt ook altijd geüpdatet in batches, wat betekent dat als er een beveiligingsfout is gevonden en de volgende update pas gepland staat voor volgende maand, dat het een maand duurt voordat de beveiligingsfout opgelost wordt. Om deze reden staat IE ook bekend als een onveilige browser.

Na verloop van tijd begon het verschil tussen IE en andere browsers op te vallen bij gebruikers en begonnen mensen over te stappen naar een andere browser. Microsoft heeft nog geprobeerd om IE aan te sluiten bij de rest van de browsers, maar IE liep inmiddels al te ver achter.

Beveiligingsproblemen Internet Explorer

Hoewel IE ooit een veilige browser was, is dat op het moment verre van het geval. Zoals eerder genoemd krijgt IE nog wel beveiligingsupdates, maar deze worden nog steeds in batches uitgevoerd. Dit is geen verstandige werkwijze met de snelheid waarmee cyberbedreigingen tegenwoordig ontwikkeld worden.

Dit heeft IE al een aantal keer gemerkt. Microsoft heeft al meerdere malen een oproep gedaan aan de gebruikers van IE om de browser niet langer te gebruiken. Dit naar aanleiding van een aantal beveiligingsinbreuken, waarbij hackers via IE toegang konden kregen tot de PC van de gebruiker en data konden toevoegen, wijzigen en verwijderen.

Microsoft ziet IE niet meer als bruikbare browser

Het hoofd van beveiliging bij Microsoft, Chris Jackson, heeft aangegeven dat Microsoft IE niet langer als bruikbare browser beschouwd.

Zo schreef hij op 12 maart 2019 het volgende:

“You see, Internet Explorer is a compatibility solution, we’re not supporting new web standards for it and, while many sites work fine, developers by and large just aren’t testing for Internet Explorer these days. They are testing on modern browsers. So, if we continued our previous approach, you would end up in a scenario where, by optimizing for the things you have, you end up not being able to use new apps as they come out. As new apps are coming out with greater frequency, what we want to help you do is avoid having to miss out on a progressively larger portion of the web”

Waarom wordt Internet Explorer nog zoveel gebruikt?

In de praktijk gebruiken nog steeds veel mensen IE. Zo was het gebruik van IE op desktop in 2019 nog steeds 4,6%, dat is enorm veel voor een onveilige browser waar veel website niet goed op werken. Maar waarom gebruiken zoveel mensen nog IE?

Hier zijn een paar reden voor:

  • IE was altijd erg goed als een enterprise applicatie (enterprise: grotere bedrijven met veel dataverkeer). Waardoor veel bedrijven IE en het bijbehorende systeem volledig hebben opgenomen. Denk hierbij aan het ontwikkelen van eigen bedrijfsapplicaties en webpagina’s op basis van ActiveX en Silverlight (beide werken alleen in IE).
  • Bedrijven blijven hangen bij IE vanwege de betere data handeling van de browser of omdat het simpelweg te tijds- en kostenintensief is om het hele systeem over te zetten naar een moderner systeem.
  • Dan hebben we natuurlijk nog de algemene thuisgebruiker. Gebruikers die nog een verouderde versie gebruiken van Windows waar IE nog steeds de standaard ingestelde browser is. Zij zijn gewend aan IE, maar zijn zich niet bewust van de veiligheidsrisico’s en blijven IE dus gebruiken.
  • Ook is er een aantal web structuren in Windows die tot op heden nog steeds automatisch worden geopend met IE. Structuren zoals “MIME encapsulation of aggregate HTML documents” (.mht .mhtml) en “Extensible Hypertext Markup Language” (.xht .xhtml). Nu worden deze structuren nauwelijks nog gebruikt, maar mocht een gebruiker één van deze structuren openen dan wordt IE opgestart en blijven ze er vaak op zitten.

Laat IE in het verleden

IE wordt al een aantal jaar gezien als een verouderde browser. Het heeft nooit de volledige webstandaarden nageleefd en wordt niet langer geüpdatet. Daarnaast brengt het gebruik een groot beveiligingsrisico met zich mee.

Huidige developers houden er nauwelijks tot geen rekening meer mee, dus de kans is groot dat je een website of web app tegenkomt die niet of maar gedeeltelijk werkt. Toch zijn er (helaas) nog wel redenen voor gebruikers om IE te moeten gebruiken. Zoals gebruikers die werken in een bedrijf die applicaties of webpagina’s gebruiken die alleen geopend kunnen worden met IE.

Buiten deze specifieke webpagina’s en applicaties om, is het absoluut aan te raden om een moderne browser te gebruiken voor de veiligheid, om te garanderen dat je de optimale webervaring ontvangt en het feit dat Microsoft zelf adviseert om IE niet langer te gebruiken als standaard webbrowser.

Bij Online Dialogue sluiten we nu vaak de IE gebruikers uit van A/B testen en designs. Dit brengt wel zijn eigen problemen met zich mee, bijvoorbeeld omdat de steekproef minder representatief is. Helemaal als een groot deel van de bezoekers bij een klant nog IE gebruiker is. Er is wel een gestage afname in IE gebruik, nu is het hopen dat dit doorzet 🙂 En voor de IE gebruikers onder ons: tijd om over te stappen!

Yuran van den Bosch - developer

Yuran is developer bij Online Dialogue. Er is geen A/B-test die hij niet kan maken ;)