Verhoog direct je conversie met deze 8 best practices!

Na het lezen van deze titel ben je waarschijnlijk getriggerd om snel en makkelijk je conversie een grote boost te geven. Echter moet ik je teleurstellen… In deze blogpost leg ik aan de hand van 3 tips uit waarom je nooit zomaar ‘best practices’ moet kopiëren.

Nog steeds hoor ik vaak: “we moeten schaarste toepassen op onze producten, want Booking doet dit ook” of “Coolblue heeft een nieuwe feature toegevoegd, die zouden wij ook moeten implementeren!”. Pas op met wat je kopieert. Jouw bezoekers kunnen volledig anders reageren. Mijn eerste tip is dan ook:

Tip 1: Stop met kopiëren!

De kans is groot dat je iets gaat kopiëren dat op jouw site helemaal niet gaat werken of zelfs negatieve gevolgen heeft. Ook je concurrenten hebben vaak geen idee welk effect de veranderingen op het gedrag van hun bezoekers heeft. Zelf als de aanpassing getest is via een A/B test, betekent dit niet dat deze ook voor jouw bezoekers een positief effect heeft. Een klein verschil in de context van de bezoeker kan er bijvoorbeeld al voor zorgen dat de aanpassing geen positief maar een negatief effect heeft.

Zie onderstaand voorbeeld van ‘Cafeïne informer’ en ‘Booking’ waarin ze aantonen dezelfde button in het menu te hebben getest. Bij de ene site een positief resultaat, en bij de ander geen resultaat. Nu is geen resultaat niet zo erg, wellicht zonde van de tijd en effort. Maar een negatief resultaat heeft gevolgen voor de conversie!

Verhoog direct je conversie  Verhoog direct je conversie

Tip 2: Mocht je dan toch iets willen kopiëren (bv. omdat de HiPPO – highest paid person’s opinion – het zegt), test het dan altijd.

Je zult verstelt staan van de resultaten als je de wijzingen eerst zelf test. Lang niet alle best practices hebben het verwachte en gewenste effect op elke site. Craig Sullivan benadrukt vaak in zijn presentaties dat elke site anders is waardoor ook de uitslag totaal anders kan uitpakken. Want:

  • De klantgroep die wordt aangesproken is niet hetzelfde.
  • De website bestaat uit andere code.
  • Het platform en structuur zijn anders.
  • De concurrent geeft wellicht meer of minder uit aan reclame uitingen.
  • Hierdoor is ook de traffic inkoop anders.
  • De user experience is totaal anders.

 

Naast het feit dat kopiëren vaak zinloos is, zijn er nóg twee negatieve gevolgen.

  • Je leert niets over het gedrag van de bezoekers en de wensen.
  • Je kan de oorzaak van een conversie daling of stijging niet aantonen.

 

USP bar geïmplementeerd omdat het behoorde tot de ‘best practices’.

Verhoog direct je conversie

 

A/B test waarbij USP bar is verwijderd (Zeer positief resultaat)

Verhoog direct je conversie

 

Tip 3: Wil je jouw websitebezoeker echt goed leren kennen? Zorg dan dat je de volledige online dialoog optimaliseert.

Stel je hypotheses op aan de hand van kwantitatieve en kwalitatieve data inzichten, usability testen en/of gedragswetenschappen. Met deze informatie ga je zien dat ook jij de winnende A/B testen gaat vinden en implementeren. Met deze informatie breng je steeds beter in beeld wat het klantgedrag is en hoe je de klant het beste kan aanspreken voor een optimale service.

Meer weten over de waarde van bewijs gedreven optimalisatie en hoe experimenteren kan leiden tot innovatie? Lees hier hoe de samenwerking met Online Dialogue de klantkennis van Hostelworld naar een nieuw niveau tilde.

Marcel Stommel - user experience expert

Bij Online Dialogue helpen we opdrachtgevers betere en betrouwbaardere beslissingen te nemen. Om dit te bereiken maken we gebruik van data en psychologie in combinatie met bedrijfsadvies en verandermanagement. Als UX designer is Marcel dagelijks vol enthousiasme bezig met het vertalen van data en psychologie naar visuele designs om zo een optimale gebruikerservaring te creëren.