Conversion Conference Las Vegas 2015

In Las Vegas werd van 12 tot 14 mei de Conversion Conference gehouden. Een groot aantal Amerikaanse toppers en een paar Europese prominenten uit de conversie optimalisatie wereld kwamen bijeen in ‘Sin City’. Wat eens te meer duidelijk werd: de manier waarop Amerikanen hun websites en mobiele websites optimaliseren is totaal anders dan we in Europa gewend zijn.

De Conversion Conference was groter dan ooit tevoren. Tim Ash had zijn drie conferenties, Boston, Chicago en San Francisco, samengevoegd tot één conferentie in Las Vegas. Met 540 bezoekers was de conferentie uitverkocht. Dinsdag werden er workshops gehouden, woensdag en donderdag stond de conferentie op het programma.

conversion-conversion-2015-view

De Amerikaanse MKB’er

De Amerikaanse markt zit iets wat anders in elkaar dan de Nederlandse. Dat werd al duidelijk op dinsdag waar Ton en Bart een workshop verzorgden voor een dertigtal overwegend Amerikaanse geïnteresseerden.

Ja, er waren een aantal ‘bankers’, een hoop mensen van bureauzijde, maar het overgrote deel van de bezoekers vertegenwoordigde een bedrijf die de Amerikanen onder middelgroot MKB zouden indelen.

Dat middelgroot is wel wat anders dan wij in Nederland gewend zijn. Een lokale deelnemer die dealer was in ‘swimmingpools’ (en daarvan zijn er een hoop in Las Vegas), doet rustig een jaarlijkse omzet van 30 miljoen dollar per jaar en heeft één marketeer in dienst die mag zorgen dat er ook online meer business binnekkomt.

Veel allround marketeers dus op dit congres en minder specialisten in het publiek. Ton merkte dit bij zijn keynote op woensdag . Hij legde daar de volle zaal uit dat A/B testen ook een kwestie is van voldoende testen kunnen draaien. Zijn openingsvraag was dan ook heel treffend: ‘Wie heeft er meer dan 10.000 conversies per maand?’. Een aantal bezoekers stak zijn hand op. Op de vervolgvraag wie er dan meer dan 70 testen per jaar draaide, stak niemand zijn hand op.

A/B testkennis en het gebrek daaraan

Het punt was gemaakt: niemand test op zijn maximale capaciteit. Ton legde daarop perfect uit dat testen vooral een zaak is van het volgen van de juiste statistische methode, voldoende power in de test om false negatives te voorkomen en testen vooral niet te lang te laten doorlopen om sample polution tegen te gaan.

Ton benadrukte nogmaals dat er per test toch zeker 1000 conversies nodig zijn om een A/B test te draaien. Hoewel redelijk subjectief en vooral bedoeld als ‘soundbite’, bleef die uitspraak wel hangen bij het publiek en de handen gingen snel omhoog. ‘Dus jij zegt dat ik met 200 conversies per maand niet kan testen?’. ‘Nope’ zei Ton waarna hij met liefde en plezier het verhaal nogmaals uitlegde.

Ook de van origine Est maar in Amerika levende, Peep Laja en de Amerikaanse Theresa Baiocco gingen in op A/B methodiek en processen. Een teken dat deze niche langzaam volwassen wordt.

Ook bij de sessie van Peep Laja kon hij weer vragen beantwoorden over significantie en power van testen. Het bleek een onderdeel van experimenteren dat de Amerikanen nog niet helemaal beheersten of überhaupt kenden.

LPO

In Europa is onze corporate website ons heiligdom. Daar gebeurt het allemaal. Daar stellen we ons voor, tonen we onze producten, plaatsen we onze persberichten. Heel soms hebben we een aparte landingspagina. Zeker als het reclamebureau daar om vraagt. Maar de meeste e-commerceafdelingen zijn daar geen fan van.

In de USA is dat helemaal anders. Daar houdt men van LPO. Landing Page Optimization! De eigen website is er puur ter info, maar het verkopen en optimaliseren van je aanbieding doe je op een LP, a landing page. Vandaar ook dat mannen als Oli Gardner en Tom Bowen de ruimte kregen voor het vertellen van hun verhaal. Amerikanen houden ervan. Traffic binnenhalen, niet altijd testen, maar vooral verbeteren.

conversion-conversion-2015-bart

Psychologie

Waar de charmante Britse Nathalie Nahai, de eerste avond sloot met een verhaal over consumenten psychologie, was er op de tweede dag een heus blok ingeruimd voor psychologen. Bart vertelde met zijn bekende humor nogmaals het Willem en Maxima- verhaal. Daarna boog hij het verhaal naadloos naar mobile. Want dat was de opdracht die Bart had meegekregen van organisator Tim Ash: wat beïnvloed mensen in hun gedrag op mobiel?

Bart kon via een aantal klantcases feilloos aantonen dat mobiel en aandacht twee concurrenten van elkaar zijn. Mensen zijn al snel afgeleid, maar in de trein waarin iedereen om je heen met elkaar staat te kakelen, waar Whatsapp- , Twitter- en Facebookberichten continu om je aandacht vragen, is het belangrijk de taken op je mobiel zo kort , overzichtelijk en simpel mogelijk te houden.

Het verhaal van Bart klonk weer als een klok maar waar Ton op woensdagochtend veel tweets met complimenten verzamelden, was het bij Bart op donderdag einde middag wel wat stiller. Was iedereen vermoeid van het congres of waren de Amerikanen helemaal verbaasd over het systeem 1 en 2 verhaal van Bart? Wellicht dat laatste. Uit de vragen uit de zaal bleek dat ook  het toepassen van psychologie bij online optimalisatie nog geen logische combinatie was voor het publiek.

✓ Bekijk de presentaties van de eerste dag
✓ Bekijk de presentaties van de tweede dag

Ton Wesseling - founder

Trainer / consultant / lead voor conversie optimalisatie (CRO), digitale experimenten en A/B-testen. Meer informatie over Ton: TonW.com. Ton is de oprichter van Online Dialogue en nog altijd gepassioneerd CRO promoter via evenementen zoals Conversion Hotel en de Experimentation Culture Awards en platformen zoals ABtestguide en de Optimizers Community.