Op 18 en 19 mei 2017 vond The Next Web Conference plaats in Amsterdam. Naast de vele nieuwste technologische ontwikkelingen en gadgets was er tijdens het event ook plaats voor een kritische kantlijn. Drie grote sprekers, Amber Case, Nir Eyal en James Williams spraken over de negatieve kant van technologie en waarschuwde voor de schaarste van de menselijke aandacht.
Het tijdperk van Disruptive Technology
Er wordt voorspelt dat er in 2020 op deze wereld maar liefst 50 miljard apparaten zullen zijn. Tijdens haar talk op The Next Web Conference stelde Amber Case terecht de vraag of dit wel een goede ontwikkeling is. We leven volgens Case namelijk in een tijdperk van storende technologie (disruptive technology). De technologie die we vandaag produceren wordt geoptimaliseerd voor de verkeerde doelen. Apparaten vragen om steeds meer aandacht en vaak zonder dat we daar zelf (bewust of onbewust) mee instemmen.
Onze aandacht als schaars goed
We adopteren nieuwe technologie zo snel dat we vaak geen tijd meer hebben om na te denken over de manier waarop technologie ons beïnvloedt, laat staan hoe wij het kunnen beheersen. Eén van de manieren waarop technologie ons in zijn greep heeft, is via het teveel aan informatie waarmee we dagelijks geconfronteerd worden. Deze eindeloze hoeveelheid aan informatie zorgt ervoor dat onze aandacht een schaars goed is geworden. Bedrijven doen er alles aan om hun klanten zo veel mogelijk tijd te laten besteden aan hun producten. Ze concurreren om de aandacht van hun klanten.
Time Well Spent
Technologieën zijn zo verweven met ons dagelijks leven dat ze er direct invloed op hebben. Er heerst volgens Williams een zogenaamde crisis van zelfregulatie: mensen zijn niet meer vrij om te kiezen waar ze hun aandacht aan besteden. We betalen de aandacht die we geven aan technologie (aan bedrijven) met de goede dingen die we anders in dezelfde tijd hadden kunnen bereiken. Met de Time Well Spent beweging probeert Williams technologie op een lijn te krijgen met onze mensheid. We moeten leren hoe we onze ‘time spent’ met deze technologieën limiteren.
Akrasia
Ook Nir Eyal bevestigt in zijn talk op The Next Web de mismatch tussen ons doel als mens en het doel van de markt, onze afhankelijkheid van technologie en de hoeveelheid aandacht die we kwijt zijn aan technologie. Volgens Eyal leiden we aan een vorm van Akrasia: we doen dingen ook al weten we dat het niet goed is voor ons of dat we het niet zouden moeten doen. Technologie is leuk en de producten worden ook steeds beter. Ongelofelijk snel zijn we in staat ons gedrag aan te passen en technologische verbeteringen op te nemen in onze levens. Volgens Eyal moeten we beginnen ons af te vragen of technologie ons bedient of dat wij technologie bedienen. De mens is machteloos als we denken dat we machteloos zijn.
Van gewoonte tot verslaving
Doordat technologie ontworpen wordt om zoveel mogelijk van onze aandacht te winnen is het niet vreemd dat mensen verslaafd raken. Maar wie is daar verantwoordelijk voor? Welke rol moeten bedrijven innemen ten opzichte van deze verslaafden? Door de vele mogelijkheden om gebruikersdata te verzamelen is het namelijk niet moeilijk om erachter te komen welke gebruikers deze problemen ondervinden. De data laat precies zien hoe lang en vaak iemand gebruikt maakt van de technologie. Nir Eyal vindt dat de verantwoordelijkheid ligt bij de bedrijven en roept mensen op om niet te investeren in of te werken voor bedrijven die geld verdienen aan mensen die willen stoppen met het gebruik van een bepaalde technologie.
Cultuur kan veranderen
Volgens Eyal moeten we onthouden dat het niet de technologie is waar het mis gaat. Het is onze cultuur en cultuur kunnen we veranderen. Verander bijvoorbeeld je notificatie settings, slaap niet naast je telefoon en gebruik applicaties alleen nog maar in je browser. En ook Case geeft tijdens haar talk een manier om ons aandachtstekort tegen te gaan. Ze volgt Mark Weiser en John seely Brown in hun gedachte dat we ons meer moeten focussen op het ontwikkelen van ‘kalme technologie’. Case noemt een aantal eisen die deze kalme technologie zou moeten bevatten:
- Technologie zou niet al onze aandacht nodig moeten hebben.
- Technologie zou de periferie moeten versterken, alle zintuigen benutten. Op dit moment designen we alle technologie alsof het een desktop is.
- Technologie moet het beste van technologie en het beste van de mensheid versterken. Machines zijn geen mensen en mensen zijn geen machines.
- Technologie kan communiceren, maar het hoeft niet te praten.
- Als we technologie ontwikkelen moeten we rekening houden met menselijke normen. Sommige mensen zijn nog niet klaar voor technologie.
- De juiste hoeveelheid technologie is het minimum. We willen meer saaie technologie.
- Technologie zou gebruik moeten maken van het nabije en het verre.