Trends om te volgen: de donkere kant van machtige netwerken

  • Bericht auteur:
  • Leestijd:3 minuten gelezen

Binnenkort gaat Online Dialogue meer aandacht besteden aan trends in ons vakgebied, ook in de vorm van evenement. Wat gebeurt er allemaal in ons vakgebied? Wat gaat de toekomst ons bieden en hoe zorgen we dat wij er klaar voor zijn wanneer die komt? Onze trends-expert Maurice Beerthuyzen deelt in aanloop alvast enkele trends.

Facebook en Google zijn machtige partijen. Zij bepalen steeds vaker wat er gebeurt. En daar heb je je als consument of bedrijf maar naar te schikken.

Wat is er aan de hand?

Het lang leve de vrijheid is voorbij op internet. Steeds vaker bepalen machtige spelers als Google en Facebook de regels. Zo mag je op Facebook als stad geen pagina aanmaken. Munchen werd al op de vingers getikt. Ook weigerde Facebook mee te werken aan een onderzoek naar het Facebook-account van Andreas Breivik.

Aan de andere kant wil Google je telefoon kunnen afluisteren en gaat het bedrijven die teveel aan SEO doen in de ban doen. Twitter sluit zich daar inmiddels dapper bij aan door beperkende maatregelen voor developers aan te kondigen.

Wat betekent dat voor mij?

Als klant, maar ook als bedrijf dat eigenaar is van een pagina op Facebook, Google of Twitter kom je voor een dilemma. Ga ik mee in de voorwaarden van het sociale netwerk of weiger ik dat? Doe je mee dan lever je je over aan de nukken van de sociale netwerken, maar trek je je terug dan ben je opeens bij Google volstrekt onvindbaar of mis je een gigantisch netwerk in geval van Facebook.

De partijen laten hun macht voelen en dat roept reacties op. Zo is er als reactie op het stringente ontwikkelaarsbeleid bij Twitter nu een nieuw netwerk gelanceerd: App.net. De funding is gedaan door particulieren. Je betaalt namelijk 50 dollar om toegang te krijgen tot het netwerk. Ontwikkelaars betalen 100 dollar, maar krijgen in ruil daarvoor wel de vrijheid om apps te ontwikkelen, wat ze op App.net dan ook massaal doen.

Krijgen we in de toekomst echte sociale netwerken? Netwerken waar we allemaal gelijkwaardig zijn en allemaal aandeelhouder? Of is dat een utopie? Door de strenge maatregelen van de gevestigde orde zijn er echter op dit gebied meer ‘burgerinitiatieven’ te verwachten.

Origineel geplaatst op 4 oktober 2012 op Bijgespijkerd.nl