De toekomst van Google Analytics: GA4

Bigger, better, stronger?

In het afgelopen jaar is een aantal belangrijke veranderingen voor Google Analytics doorgevoerd. Sinds de overname van Urchin in 2005 en de livegang van Universal Analytics in 2012 is er geen grote update meer geweest van de web analytics tool Google Analytics. Tot in juli 2019. Google introduceert de bètaversie van Google Analytics App+Web. We zijn nu alweer een jaar verder en steeds worden nieuwe features aan de bètaversie toegevoegd. Ook is inmiddels de naam veranderd in GA4. Tijd dus voor een review. 

Mogelijkheden GA4

Er is een groot verschil tussen het huidige sessie gebaseerde framework en de nieuwe event-gedreven manier van meten. Zoals de naam al zegt voegt Google twee unieke platformen samen, Firebase voor het meten van apps en Google Analytics voor het meten van websites. Het nieuwe App+Web framework maakt alleen nog maar gebruik van event-gebaseerde metingen. Dus het tijdperk van pageviews is voorbij. 

Met de overstap naar event-gedreven metingen heeft Google wel gezorgd dat er al zo veel mogelijk standaard gemeten worden. Bijvoorbeeld scroll tracking, video tracking en site search worden automatisch gemeten als je een enhanced measurement tag aanmaakt in Google Tag Manager. 

Met de komst van GA4 is er een aantal mogelijkheden bijgekomen. Zoals gezegd kun je nu zowel je website als je app activiteit in één overzicht zien. Ook heeft GA4 een aantal opties die voorheen alleen voor een betaald 360 account beschikbaar waren. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Exploration
  • Segment overlap
  • Funnel analysis
  • Path analysis
  • User explorer
  • Cohort analysis

Voordelen GA4

Naast dat GA4 meer mogelijkheden heeft, zijn er ook andere voordelen. Zo heb je bij GA4 veel minder snel last van sampling en werkt de interface een stuk sneller. En dan nog het grootste voordeel: je kan een koppeling met BigQuery opzetten. Dit was voorheen alleen beschikbaar voor 360 klanten. Je kan nu tot 10 GB per maand gratis opslaan en tot 1 TB gratis data querien. Let op, met een middelgrote tot grote website zit je vrij snel aan deze limiet en zul je dus bij moeten betalen. Het voordeel van een export naar BigQuery is dat je meerdere databronnen aan elkaar kan koppelen en dus uitgebreidere analyses kan doen. Het nadeel is dat je SQL kennis moet hebben om er mee te kunnen werken. Ook is sinds kort een datastudio connectie mogelijk en worden steeds nieuwe opties aan GA4 toegevoegd. 

Want dat was eigenlijk tot nu toe ook het grootste nadeel. Veel van de functionaliteiten die we al kenden van Universal Analytics waren nog niet beschikbaar in de bètaversie van GA4. Nu komen er steeds meer nieuwe functionaliteiten bij en dat maakt dat GA4 naar een volwaardige vervanging van Universal Analytics toe beweegt.

De toekomst van GA4 

Wil je op de hoogte blijven van de recente ontwikkelingen rondom GA4? De documentatie over App+Web van Google zelf is nu nog erg gelimiteerd. Gelukkig hebben Krista Seiden (voormalig werknemer van Google) en Simo Ahava (Tag Manager goeroe) goede documentatie geschreven.

We raden voor nu nog aan om de GA4 implementatie naast je huidige Google Analytics implementatie live te zetten. Dit omdat er nog een paar essentiële onderdelen missen in de GA4 implementatie. Maar het is wel een goed idee om alvast te beginnen met het opzetten van deze implementatie. Dit geeft je de kans om bekend te worden met de nieuwe interface en om alvast data te verzamelen. Want net zoals bij Google Analytics begin je pas met het verzamelen van data zodra je deze live zet. We verwachten dat Google binnenkort met een advies komt over het uitfaseren van Universal Analytics. Want dat GA4 een volwaardige vervanging gaat worden is duidelijk,  maar wanneer dit gaat gebeuren is nog even afwachten. 

Wij kunnen helpen met de implementatie van GA4. Kijk hier voor meer info. Of neem contact op als je geïnteresseerd bent in een GA4 training.  

Reinier Koolmees - data insight expert

Dagelijks is Reinier als analist bij Online Dialogue bezig met datagedreven conversie optimalisatie en het vertalen van data naar inzichten. Online Dialogue is al 10 jaar een toonaangevend CRO-bureau, waar mensen, kwaliteit en kennisoverdracht centraal staan. Wij helpen onze opdrachtgevers betere en betrouwbaardere beslissingen te nemen aan de hand van data en psychologie.

Google Analytics GA4

Google Analytics GA4

Ben je al voorbereid op een toekomst met de nieuwste versie van Google Analytics? Wij helpen met de volledige inrichting voor je website.

In juli 2019 heeft Google de nieuwste versie van Google Analytics gepresenteerd. Met Google Analytics GA4 wordt nog beter inzichtelijk hoe klanten interactie hebben met je bedrijf en met verschillende platformen. Google Analytics GA4 is geen update van de bestaande Google Analytics versie maar het is een volledig nieuwe versie. 

Dit betekent veel nieuwe mogelijkheden voor de gebruiker maar ook dat de data van websites en apps bij elkaar worden gebracht op één plek.

google analytics app web

Wil je meer weten over deze dienst?

Neem contact op met Ronald Peters

Ronald Peters

Telefoon: 030 2272 442

Stuur een email

Voordelen Google Analytics GA4

Je hebt meer gebruiksgemak dan voorheen en je hoeft niet meer eindeloos te wachten op het laden van een rapport. Met GA4 duurt dit slechts enkele seconden. Het werk gaat dus vele malen sneller. Daarnaast zijn rapportages overzichtelijker en eenvoudig aan te passen.

Bij Google Analytics GA4 komt al je data bij elkaar. Je kan nu eindelijk zien welke bezoekers zowel je website als je app bezoeken. Ook zie je geen gesamplede data meer in rapporten. Je kijkt nu altijd naar 100% data van je klanten. Via de koppeling met BigQuery heb je daarnaast rechtstreeks toegang tot je ruwe data op detail niveau. 

Ook zijn in GA4 een aantal geavanceerde analyse toepassingen van Google Analytics 360 gratis beschikbaar. Dit zorgt voor snellere en betere inzichten en dus direct meer invloed op je organisatie. Daarnaast is het nu ook mogelijk conversies vanuit GA4 te exporteren naar Google Ads.

Waarom Google Analytics GA4 nu al laten inrichten?

Belangrijk om te weten is dat Google Analytics GA4 nu nog in de Beta-fase zit. Dit betekent dat nog niet alle functionaliteiten volledig beschikbaar zijn. Toch is het een goed idee om nu al te beginnen met de implementatie. GA4 kent namelijk geen historische data. Dus het is van belang dat je nu al data verzameld zodat je er later mee aan de slag kan. Nu al beginnen betekent ook meteen veel leren en goed voorbereid zijn. Zo leer je niet alleen te werken met GA4, en eventueel anderen enthousiast te maken, maar je krijgt  direct nieuwe klantinzichten met de nieuwe functies van Google Analytics GA4.

Ondanks dat GA4 zich nog in een Beta-fase bevindt, voegt Google snel nieuwe functionaliteiten toe en zullen ze binnenkort allemaal beschikbaar zijn. Als je GA4 door ons laat inrichten doen wij eerst een scan van je huidige Google Analytics installatie en daarna installeren wij GA4 op je website (naast de huidige versie van Google Analytics). Zo zorgen we dat alle noodzakelijke metingen voor je website worden ingericht én geven we jou direct enkele conversie optimalisatie tips.

google analytics app web

Klaar om te werken aan je online groei?

Neem contact met ons op! Dan kijken we samen hoe we jou het beste kunnen helpen.