Datascientist Naomi Smulders is de beste dataprofessional van 2023

Op donderdag 29 juni heeft datascientist Naomi Smulders de ‘Data Professional van het Jaar’ award gewonnen tijdens de award ceremonie van Data Insights Network. Nu heb je wellicht het interview met Naomi al gelezen. Of misschien heb je haar wel zien spreken bij het Marketing Insights Event of Measure Summit of gehoord bij de podcast van Women in Analytics. Ook publiceerde ze het afgelopen jaar artikelen over powerberekeningen en de waarde van data. Naast haar werk is ze veel bezig met het vergaren en delen van nieuwe kennis en inzichten. Tijdens haar studie richtte ze meerdere boards en groepen op waar gelijkgestemden uit heel de wereld kennis delen en ervaringen uitwisselen. Bij Online Dialogue kan ze haar passie voor menselijk gedrag, data analyse en storytelling kwijt. En dat viel ook de jury van de Data Insights Network op. 

Het juryoordeel luidde als volgt:

De jury is tot het unanieme oordeel gekomen dat Naomi Smulders de Data Professional van het jaar 2023 is. Met haar overtuigingskracht, passie en innovatieve aanpak laat Naomi zien dat haar aanpak en werkwijze een voorbeeld is hoe het vakgebied van data science en alles daaromheen leuker gemaakt kan worden. De jury hoopt dat deze aanpak andere data scientists en hun managers kan overtuigen om verder te kijken dan data en software alleen en dat zij ook oog krijgen voor het menselijke aspect. Door haar doorzettingsvermogen en creatieve insteek heeft Naomi bovendien laten zien dat een one-woman-team in staat is om ver boven haar gewicht te boksen. Het zou de jury niets verbazen als we nog veel meer van Naomi in de toekomst gaan zien en horen!”

DATA INSIGHTS AWARDS 2023
Winnaars (niet op volgorde): Unravel, Centraal Beheer, Daniella Roymans, Roelof Smallenburg, Cathelijn te Koppele, Naomi Smulders en Jenny van Doorn. Maarssen 29 juni 2023, DATA INSIGHTS AWARDS 2023, Foto: Bart van der Putten

Dataprofessional van het jaar 2023

Naomi is sinds 2017 actief als data scientist en sinds 2020 in dienst bij Online Dialogue. Wegens haar werk aan process mining is ze genomineerd voor de Dataprofessional van het Jaar Award. Haar vernieuwende process mining methode bekijkt de complete customer journey van alle bezoekers op de website en exploreert hierin veelvoorkomende klantreizen. Dit maakt het mogelijk het oriënterend zoekgedrag van gebruikers op de website in kaart te brengen. Daarnaast heeft Naomi tools ontwikkeld om deze inzichten op een begrijpelijke en bruikbare manier te presenteren aan verschillende belanghebbenden. Dankzij haar Python scripts kunnen marketeers zonder programmeerkennis toch eenvoudig inschatten wat de impact is van meerdere experimenten op dezelfde pagina. Een aantal van deze tools zijn gratis toegankelijk via de Online Dialogue Conversie Optimalisatie toolkit. Door deze gratis beschikbaar te maken, levert zij een tastbare bijdrage aan het vakgebied.

Naomi is gek op data. Een beetje zoals een voetbal liefhebber over zijn favoriete club spreekt of een muziekfan over haar band. Als je met Naomi spreekt, weet je meteen wat ik bedoel. Met haar aanstekelijke enthousiasme voor haar “data-avontuur” overtuigde ze de jury meteen. Ze heeft het vermogen om iedereen geïnteresseerd te krijgen in het vakgebied. De jury is onder de indruk van de impact die Naomi maakt met haar werkzaamheden, zowel binnen als buiten de organisatie. Doordat Naomi in staat is om een menselijk perspectief aan data te geven, is de impact van haar werkzaamheden als enige data scientist binnen haar bedrijf groter dan men op het eerste gezicht zou vermoeden. Het valt de jury daarbij op dat Naomi zich kan verplaatsen in haar stakeholders en waar nodig haar communicatiestijl aanpast om hen te overtuigen van het belang van haar werkzaamheden. Tevens heeft de jury hulde voor de creatieve manier waarop Naomi haar eigen netwerk van data science collega’s heeft opgetuigd.

Maarssen 29 juni 2023, DATA & INSIGHTS AWARDS 2023, Foto: Bart van der Putten

… Even tussendoor: we sturen elke drie weken een nieuwsbrief met daarin de laatste blogs, teamupdates en natuurlijk nieuws over het aanbod in onze academy. Klik hier om je in te schrijven.

Multi-award winning agency

De prijzenkast groeit gestaag bij Online Dialogue. Naast deze fantastische award wonnen onze collega’s ook drie awards bij Experimentation Elite. Een daarvan is de Team Agency of the Year Award, die Naomi en haar collega’s samen met het team van DPG Media in de wacht sleepten. Ook samenwerken met Naomi? Neem dan contact op. 

Sanne Maarsingh-Kelder

Als content manager is Sanne de duizendpoot die alle kennis verzamelt en naar buiten brengt. Altijd op jacht naar de beste blogs en vetste artikelen. Je maakt haar blij met een lekkere kop kruidenthee, een goed verhaal en: motorrijden!