Interview: Naomi Smulders, Data Scientist

Online Dialogue is natuurlijk het leukste bedrijf van Nederland met de allerleukste collega’s! Wij stellen ze daarom heel graag aan je voor. Vandaag is het de beurt aan data scientist Naomi Smulders. Naomi is werkzaam als data scientist bij Online Dialogue sinds 2020. Met haar aanstekelijke enthousiasme en creativiteit weet ze iedereen in no-time helemaal blij te maken met data. Ze heeft een passie voor gedrag en de interactie tussen mensen en technologie. Door storytelling en data-analyse te combineren is ze heel goed in het visueel en begrijpelijk maken van ingewikkelde materie.

In de afgelopen maanden heb je Naomi al vaker voorbij zien komen op onze socials. Zo stond ze op het podium bij het Marketing Insights Event, was ze te gast bij de podcast van Women in Analytics en verzorgde ze een sessie bij Measure Summit. Ook publiceerde ze het afgelopen jaar artikelen over powerberekeningen en de waarde van data. Naast haar werk is ze veel bezig met het vergaren en delen van nieuwe kennis en inzichten. Tijdens haar studie richtte ze meerdere boards en groepen op waar gelijkgestemden uit heel de wereld kennis delen en ervaringen uitwisselen. Bij Online Dialogue kan ze haar passie voor menselijk gedrag, data analyse en storytelling kwijt. En ik ben benieuwd hoe het haar tot nu toe bevalt.

interview met Naomi Smulders, data scientist bij Online Dialogue

Kantoor of thuiswerken?

“Ik kies voor kantoor, zonder twijfel. Ik ben bij Online Dialogue begonnen in Coronatijd. Ik leerde die eerste maanden iedereen kennen via videoverbinding. De eerste keer dat ik op kantoor kwam hadden we een ‘sinterkerstennieuw-verjaardagsfeestje’ en dat was echt gaaf. De weken daarna kwam ik erachter hoe waardevol het is om verschillende disciplines bij elkaar in 1 ruimte te hebben. Als data scientist ben ik alleen, maar zo voelt het gelukkig niet. ik werk samen met analisten, psychologen en conversie managers. Elke dinsdag werk ik bij een van onze klanten op kantoor en dat is altijd super leuk.”

tafel met collega's van Naomi Smulder bij Online Dialogue die taart eten

Lekker oscillerend werken

Het werk bij Online Dialogue is nooit hetzelfde. Hoe ziet de dag van onze data scientist eruit?
“Ik hoef niet ver te reizen om op kantoor te komen, dus ik start rustig op. Ik begin meestal met monitoren van de live testen. Daarna bereid ik standups van verschillende klanten voor. Mijn werk is ontzettend divers. Mijn klantportfolio bestaat uit o.a. Maxeda, DPG, Beter Bed, Bidfood, Fifpro, Fonq en Drukwerkdeal. De ene dag bereid ik een workshop voor over statistiek en de andere dag ben ik volop bezig met een testanalyse maken. Wat wel elke dag terugkomt is het beantwoorden van vragen van klanten. Daar oscilleert het een beetje tussen.”

Woensdag = nerddag

“Ik werk fulltime, waarbij ik meestal drie dagen per week op kantoor ben in Utrecht. Op dinsdag werk ik bij klanten op kantoor en op woensdag heb ik nerddag. Dat is een van mijn favoriete dagen, want dan neem ik echt de tijd om helemaal de statistiek in te duiken. Ik ga diep in de literatuur, werk statistiek verder uit en bouw aan mijn tooltjes. Daar word ik zo blij van! Ik vind het leuk om alles wat ik heb gevonden te delen met andere mensen.
Ik heb o.a. een script voor non-parametrische testen gemaakt, zodat collega’s makkelijker kunnen zien of er een significante uplift is aan de hand van average order value of aantal pageviews. Je hebt hiervoor andere statistieken nodig dan voor het meten van een conversie uplift, en dit script maakt het een stuk makkelijker. Een van de bekendste tooltjes die ik voor Online Dialogue ontwikkeld heb zit ook in de OD toolkit. ”

De puzzel heeft meer stukjes

Dat we blij zijn met Naomi als collega staat buiten kijf. En ook onze klanten staan te springen om haar speciale skills. Maar wat is de waarde van een data scientist bij Online Dialogue volgens de data scientist zelf?

“Data is veel meer dan analytics. Als data scientist kijk ik veel breder om tot inzichten te komen. Ik ben niet gebonden aan de data uit analytics, ik werk met ruwe data en dat geeft veel meer mogelijkheden. Het creatief uitbuiten van die data geeft me plezier en uitdaging. De puzzel heeft voor mij meer stukjes. En ik probeer de kennis en inzichten die ik heb zo duidelijk mogelijk over te brengen naar collega’s en zo helder mogelijk te vertalen naar de klant.

Omdat mijn achtergrond ligt bij psychologie en cognitieve neuroscience, heb ik veel raakvlakken met het werk van mijn collega’s. Ik begrijp precies waar ze het over hebben en kan daardoor gemakkelijk verbanden leggen met de data die ik in handen heb. Daarnaast vind ik het ontzettend leuk om door visual storytelling het verhaal over te brengen. Dat maakt mijn werk bij Online Dialogue zo leuk.”

Meer weten?

Lijkt het jou nou ook leuk om bij ons komen werken? Wij zoeken nog nieuwe collega’s! Neem een kijkje op onze vacaturepagina of neem contact met ons op.

Eerdere interviews uit deze serie lees je hier:

Sanne Maarsingh-Kelder

Als content manager is Sanne de duizendpoot die alle kennis verzamelt en naar buiten brengt. Altijd op jacht naar de beste blogs en vetste artikelen. Je maakt haar blij met een lekkere kop kruidenthee, een goed verhaal en: motorrijden!